Bez dlouhodobého spoření nelze odejít do předdůchodu

štítky Investice Penze přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Základní podmínkou pro využití všech výhod, které předdůchod nabízí, je dostatečná výše úspor na smlouvě o doplňkovém penzijním spoření. Při finančním plánování a zajištění na důchod by tedy mělo mít doplňkové penzijní spoření své důležité místo v rodinném finančním portfóliu.

Legislativní novinky v oblasti důchodů nejsou velmi pravděpodobně konečné a ještě výraznější změny lze vzhledem k demografickým a ekonomickým změnám v budoucnu očekávat. Velmi pravděpodobně se bude postupně i prodlužovat řádný důchodový věk. Mnoho lidí nebude moci pracovat až do dosažení řádného důchodového věku. Mimo trvale krácený předčasný důchod, který je od října citelně méně výhodný, než tomu bylo ještě v září, je řešením právě i předdůchod.

Kdo může využít předdůchod?

V předdůchodu jsou čerpány vlastní naspořené finanční prostředky v doplňkovém penzijním spoření. Pro využití zákonných výhod je nutné, aby měsíční částka předdůchodu činila alespoň 30 % průměrné mzdy. Minimálně se přitom musí předdůchod vyplácet dva roky. Kdo bude chtít v budoucnu využít výhody předdůchodu, ten bude muset mít na své smlouvě dostatečně vysoké vlastní úspory. Začít se spořením je tedy vhodné relativně brzy.

Jak je to u penzijního připojištění?

Stejné zákonné výhody během spořící fáze (tj. státní příspěvek, daňový odpočet a daňové osvobození pro příspěvky zaměstnavatele do limitu) platí nejenom pro doplňkové penzijní spoření, ale i pro penzijní připojištění. V případě spoření v penzijním připojištění a zájmu o předdůchod je však nutné smlouvu převést na doplňkové penzijní spoření, jedná se o jednoduchou administrativní záležitost.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí