Poradna: Odchod do důchodu v září v 60 letech

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Karla: Dne 24. 9. 2023 dosáhnu 60 let. Vzhledem k tomu, že musím hodně pomáhat mamince a dceři s vnoučaty, tak jsem chtěla co nejdříve do předčasného důchodu. Mohu odejít do důchodu v září v 60 letech, když prezident podepsal později ty zákony?

Ano, můžete nyní v září, kdy dosáhnete 60 let věku odejít do předčasného důchodu. Během září bude platit stávající legislativa. Takže ještě stihnete odejít do předčasného důchodu 24. září, kdy dosáhnete právě zmiňovaných 60 let, jak píšete.

Novela nenabyla účinnosti

Záměr zákonodárců byl, aby příslušné legislativní změny zpřísňující předčasné důchody (tj. možnost odchodu do předčasného důchodu nejdříve 3 roky před dosažením řádného důchodového věku, vyšší krácení za předčasnost a omezení valorizace až do dosažení řádného důchodového věku) byly v účinnosti již právě od 1. září.

Vzhledem k tomu, že prezident do konce srpna příslušnou důchodovou novelu, kterou předtím schválili poslanci i senátoři, nepodepsal, tak zákonné změny nenabyly plánované účinnosti od 1. září. To znamená, že během září budou v platnosti současné zákonné podmínky.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí