Lze pobírat v invalidním důchodu mateřskou?

štítky Invalidita Mateřská přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Pokud budoucí maminka pobírá invalidní důchod, tak to automaticky neznamená, že nebude mít nárok na mateřskou. Při splnění zákonných podmínek je souběh invalidního důchodu a mateřské možný.

Zejména u příjemců invalidního důchodu prvního stupně a druhého stupně se očekává, že budou mít ke státnímu důchodu příjem zakládající účast na nemocenském pojištění. To znamená, že budou mít příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Pouze vyjít s invalidním důchodem prvního a druhého stupně je finančně velmi složité a jako náhradní doba pojištění pro budoucí výpočet starobního důchodu se hodnotí pouze doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně.

Platí se sociální pojištění = vzniká nárok na nemocenské dávky

Pro přiznání nároku na mateřskou je nutné získat dobu pojištění alespoň v rozsahu 270 dní v posledních dvou letech a současně musí být splněna podmínka účasti na pojištění. Při splnění těchto dvou podmínek má nárok na mateřskou i maminka pobírají invalidní důchod. Pobírat současně invalidní důchod a mateřskou je tedy možné. Z důvodu nároku na invalidní důchod nedochází k žádnému krácení mateřské.

Praktický příklad

Paní Žaneta (33 let) je již šest let v invalidním důchodu prvního stupně. Během pobírání invalidního důchodu však stále pracuje. Z hrubé mzdy je po celou dobu paní Žanetě odváděno sociální pojištění. Příjemci invalidního důchodu prvního stupně nemají žádnou úsporu při výpočtu sociálního pojištění. Paní Žaneta tedy splňuje zákonnou podmínku pro nárok na mateřskou. Mateřskou bude pobírat v rozsahu 28 týdnů, stejně jako ostatní maminky.

Petr Gola

Další články k tématu Mateřská 2023

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí