Poradna: Kapitálové příjmy zaměstnance a daně

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Tereza: Pracuji na základě pracovní smlouvy a mimo příjmy ze zaměstnání jsem teď začala mít i kapitálové příjmy. Jak je to v takovém případě s daněmi?

V případě, že máte pasivní kapitálové příjmy, které podléhají 15% srážkové dani, tak nemusíte mít žádné daňové starosti. Srážkové dani podléhají např. úroky ze spořicího účtu nebo termínovaného vkladu (ve výpisu z účtu je srážková daň vidět). Normálně můžete svého zaměstnavatele požádat o provedení ročního zúčtování daně. Jiná je situace, když vám plynou kapitálové příjmy dle § 8 zákona o dani z příjmu.

Rozhoduje limit

V případě, že jsou tyto příjmy za rok 2022 vyšší než 6000 Kč, tak si musíte sama podat daňové přiznání a od svého zaměstnavatele si vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech. Jestliže však Vaše kapitálové příjmy dle § 8 zákona o dani z příjmu nepřekračují zmíněných 6000 Kč, potom můžete svého zaměstnavatele požádat o roční zúčtování daně. Pro rok 2023 se přitom limit pro povinnost podat daňové přiznání pro zaměstnance s příjmy dle § 7 až § 10 zákona o dani z příjmu zvyšuje na 20000 Kč (dle § 38g zákona o dani z příjmu č. 586/1992 Sb. v platném znění).

Pojistné se z pasivních příjmů nikdy neplatí

Z kapitálových příjmů se nikdy neplatí sociální pojištění ani zdravotní pojištění. Celkové zdanění je tedy u kapitálových příjmů nižší než u příjmů ze závislé činnosti nebo samostatné výdělečné činnosti.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí