Jak vysoká může být odměna u DPČ? Jak se daní?

štítky Daně Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Výdělek u dohody o pracovní činnosti není nijak limitován, vždy však musí být dodržena minimální hodinová mzda. Jak se zdaňuje odměna z dohody o pracovní činnosti?

V případě, že je hrubá měsíční odměna z dohody o pracovní činnosti (DPČ) 3999 Kč a méně, potom se z ní neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění. Povinné pojistné v těchto případech neplatí zaměstnavatel ani zaměstnanec. Limit je v roce 2023 o 500 Kč vyšší než v roce 2022. Sazby daně z příjmu jsou však shodné jako je tomu při práci na klasickou pracovní smlouvu. Do hrubé měsíční odměny ve výši 17100 Kč se neplatí daň z příjmu, pokud je podepsáno prohlášení k dani a při výpočtu je uplatňována měsíční sleva na poplatníka ve výši 2570 Kč.

Lze nárokovat i daňové zvýhodnění na děti

I zaměstnanci pracující na dohodu o pracovní činnosti mohou při výpočtu čisté měsíční odměny čerpat i ostatní daňové slevy (např. na studenta, invaliditu) nebo daňové zvýhodnění na děti. Podmínkou je podepsání prohlášení k dani. Žádnou z daňových slev není možné v žádném měsíci uplatňovat u dvou zaměstnavatelů současně.

Pozor na vyplnění daňového přiznání

V praxi někteří zaměstnanci pracují současně pro dva zaměstnavatele současně na dohodu o pracovní činnosti, zejména v důchodu. V takových případech je nutné podat za příslušný rok daňové přiznání k dani z příjmu, pokud je z obou dohod odvedena zálohová daň z příjmu.

Praktický příklad

Penzista Ludvík pracuje současně pro zaměstnavatele XY a zaměstnavatele RQ na dohodu o pracovní činnosti s hrubou měsíční odměnou 14500 Kč. Pan Ludvík bude muset za rok 2023 vyplnit a podat daňové přiznání a ani jednoho ze zaměstnavatelů nemůže požádat o provedení ročního zúčtování daně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí