Poradna: Vliv platby paušální daně na výši důchodu

štítky Daně Penze Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Rostislav: Byl jsem dlouhodobě zaměstnaný a měl pořád lehce nadprůměrnou mzdu, takže mi orientačně vychází i lehce nadprůměrný starobní důchod. Nyní uvažuji, že bych začal podnikat. Mám však obavy, že si vstupem do paušálního daňového režimu (nejnižší pásmo) příliš snížím státní důchod? Jak to prosím bude?

V prvním režimu paušální daně v roce 2024 činí souhrnná měsíční platba 7498 Kč, přičemž sociální pojištění z toho činí 4430 Kč. Při výkonu samostatné výdělečné činnosti odpovídá měsíční platba na sociálním pojištění ve výši 4430 Kč hrubé mzdě ve výši 15172 Kč. Z tohoto důvodu by došlo ke snížení osobního vyměřovacího základu (průměrné mzdy za odpracované roky), protože v dotazu píšete, že jste měl po celou dobu nadprůměrný příjem.

Dlouhé důchodové období

Při výpočtu důchodu se hodnotí příjmy od roku 1986, takže jeden příjmový rok hraje menší roli, než by se na první pohled mohlo zdát. Neznám detailně Váš průběh pojištění, takže Vám nejsem schopen říci nějaké konkrétní čísla. Při výpočtu starobního důchodu v roce 2024 se hodnotí příjmy v letech 1986 až 2023. Každý důchodový příjmový rok má stejnou váhu, příjmy v předdůchodovém věku nejsou při výpočtu nijak zvýhodněny.

Výpočet v příštích letech není znám

V dotazu uvádíte, že jste si provedl orientační výpočet důchodu, nepíšete však, kdy budete moci do starobního důchodu odejít, neuvádíte Váš ročník narození. K tomuto na doplnění uvádím, že aktuálně je možné spočítat starobní důchod pouze v roce 2024. Ani pro rok 2025 ještě nejsou k dispozici potřebné podklady, budou pravděpodobně koncem září letošního roku.

TIP: Kalkulačka důchodové průměrné mzdy v roce 2024

Závěrem

Vstupem do paušálního daňového režimu si snížíte osobní vyměřovací základ, avšak pravděpodobně méně, než očekáváte, neboť při výpočtu starobního důchodu se hodnotí příjmy od roku 1986. Velmi důležité je, že podnikáním a platbou měsíční paušální daně si budete zvyšovat dobu pojištění, která rovněž významně ovlivňuje měsíční důchod. Samozřejmě platí, že když budete místo podnikání pracovat a mít i podprůměrnou mzdu, tak na tom budete s ohledem na budoucí výpočet starobního důchodu lépe.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí