Poradna: Týká se zhoršení zákona i invalidního důchodu?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Helena: Jsem invalidní ve II. stupni. Nyní jsem na úřadu práce, protože se mi zhoršil zdravotní stav. Nárok na předčasný důchod ještě nemám, 60 let mi bude až v prosinci. Dotknou se chystané změny i invalidních důchodů? Jak to bude, když mi bude přiznána invalidita třetího stupně?

Při zvýšení stupně invalidity se příslušným koeficientem důchod zvýší. Při změně z druhého stupně na třetí stupeň se vynásobí procentní výměra důchodu koeficientem 2, základní výměra zůstává stejně vysoká (v roce 2023 ve výši 4040 Kč). Svoji připadnou výši invalidního důchodu třetího stupně byste tedy získala tak, že od aktuální měsíční částky invalidního důchodu druhého stupně (již zvýšené o mimořádnou červnovou valorizaci) byste odečetla částku 4040 Kč a výsledek vynásobila dvěma a opět připočetla 4040 Kč.

Současné změny se netýkají výpočtu invalidních důchodů

Tento postup zůstane v platnosti i po případné účinnosti připravovaných legislativních změn od září. V delším časovém horizontu může k legislativním změnám dojít i u invalidních důchodů.

Proč si rozmyslet žádost o předčasný důchod?

Na doplnění uvádím, že nárok na podporu v nezaměstnanosti (při splnění podmínky pojištění stejně jako ostatní občané) mají příjemci invalidního důchodu prvního a druhého stupně. Vzhledem k tomu, že příjemci invalidního důchodu nejsou bez finančních prostředků a předčasný důchod je trvale krácený, tak je vhodné si důkladně zvážit a propočítat, kdy do starobního důchodu odejít, tj. zejména s ohledem na aktuální výši invalidního důchodu a případnou výši předčasného důchodu dle nových připravovaných pravidel a možností výdělečné činnosti.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí