Poradna: Jak fungovala minulá důchodová reforma?

štítky Penze Poradna Právo čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jiří: S ohledem na možný budoucí důchodový vývoj by mě zajímalo, jak vlastně fungovala minulá důchodová reforma. V té době jsem teprve začínal pracovat, tak jsem to nějak nevnímal. V čem se obě důchodové reformy liší? Jaký dopad to bude mít na moje budoucí důchodové nároky?

Začnu nejdříve odpovědí na Vaši poslední otázku. V dotazu píšete, že v době první důchodové reformy jste byl čerstvě po škole (začínal pracovat), takže do řádného starobního důchodu máte skutečně velmi daleko. Ať už bude konečné znění nynější důchodové reformy jakékoliv, tak než dosáhnete řádného důchodového věku, tak se může důchodová legislativa ještě několikrát změnit. Vzhledem k demografickým a ekonomickým změnám však v budoucnu poroste úloha vlastního zabezpečení na důchod. Vlastní spoření a investování na důchod bude rok od roku důležitější.

Tři důchodové pilíře

V letech 2013 až 2015 fungovaly v Česku tři důchodové pilíře. Z prvního pilíře se měla čerpat státní penze, ze druhého pilíře se měly čerpat prostředky od penzijní společnosti a z třetího pilíře peníze ze smluv státem podporovaných finančních produktů (zejména doplňkového penzijního spoření a penzijního připojištění). Vstup do druhého důchodového pilíře byl dobrovolný. Občané, kteří do druhého důchodového pilíře vstoupili, platili méně na sociálním pojištění.

Úspora na sociálním pojištění

Zaměstnanci, kteří vstoupili do druhého důchodového pilíře, platili na sociálním pojištění 3,5 % místo 6,5 % a celkem odváděli do druhého pilíře 5 % ze své hrubé mzdy (3 % ušetřili na povinném pojištění a 2 % odváděli ze svého navíc). Osoby samostatně výdělečně činné platily na povinném pojistném rovněž o 3 % méně a do druhého pilíře posílaly v souhrnu rovněž 5 % z vyměřovacího základu. Druhý pilíř byl výhodný zejména pro lidi s vyššími příjmy. Ve druhém pilíři bylo možné si vybrat investiční strategii u své penzijní společnosti.

Připravované změny

Návrhy aktuální důchodové reformy počítají s úpravou stávajícího prvního pilíře jako je např. zvýšení důchodového věku, změny hodnocení dob pojištění, změny zápočtu redukčních hranic apod.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí