Poradna: Budu moci jít na podzim do důchodu?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Darina: Narodila jsem se 28. 9. 1965 a zajímá mě, zdali budu moci jít na podzim 2025 do předčasného důchodu?

Důchodový věk u žen závisí nejenom na ročníku narození, ale i na počtu vychovaných dětí. V dotazu přitom neuvádíte, kolik dětí jste vychovala.

Důchodový věk se liší

V případě, že jste nevychovala žádné dítě nebo jedno dítě, tak je Váš řádný důchodový věk 65 let. V případě, že jste vychovala dvě děti, tak je Váš řádný důchodový věk 64 let a 8 měsíců. V případě, že jste vychovala tři nebo čtyři děti, tak je Váš řádný důchodový věk 63 let a 2 měsíce. V těchto případech byste mohla odejít dle aktuálně platné legislativy do předčasného důchodu nejdříve v 60 letech, tedy 28. 9. 2025.

Zákonné změny v legislativním procesu mimo jiné počítají s omezením odchodu do předčasného důchodu nejdříve 3 roky před dosažením řádného důchodového věku. Pokud nedojde během legislativního procesu ke změně účinnosti tohoto bodu, potom byste v 60 letech do předčasného důchodu odejít nemohla. Situaci tedy ovlivní nejenom, zdali změny úspěšně projdou legislativním procesem, ale i konečná účinnost těchto změn.

Výchova více dětí = nižší důchodový věk

V případě, že jste vychovala pět a více dětí, tak je Váš řádný důchodový věk 61 let a 8 měsíců. V takovém případě byste mohla odejít do předčasného důchodu i dle aktuálně platné legislativy nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku. V takovém případě byste mohla do předčasného důchodu odejít ve věku 58 let a 8 měsíců.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí