Takhle poznáte nevýhodnou půjčku aneb 3 tipy, jak k půjčce přistupovat

Komerční sdělení

foto: freepik.com

S půjčkou je to stejné jako s výběrem nového auta. Než o ni požádáte, měli byste si nejprve zjistit co nejvíce informací, abyste pak nebyli překvapeni. Výběr toho správného poskytovatele rozhodně neberte na lehkou váhu. Čím delší dobu výběrem strávíte, tím vyšší šance, že zvolíte férového poskytovatele. A vyhnete se tak třeba nočním můrám o tom, kde vezmete peníze na splacení dluhu.

Dvakrát měř, jednou řež – aneb je poskytovatel seriózní?

Pokud na vás poskytovatel tlačí, abyste smlouvu o půjčce podepsali co nejdříve, zbystřete. Půjčku byste si rozhodně neměli brát pod tlakem. Měli byste si nechat dostatek času na zjištění co nejvíce informací o dané půjčce, ale i o samotném poskytovateli. Uvědomte si, že jakmile smlouvy nebo dokumenty podepíšete, souhlasíte s danými podmínkami a musíte je dodržovat.

Každý férový subjekt má mít speciální licenci od České národní banky, bez které nesmí žádná finanční instituce půjčovat lidem peníze. Solidní poskytovatel vám také vše okolo půjčky vysvětlí – od podmínek, až po výhodnost a nevýhodnost dané nabídky. Obecně platí, že čím méně srozumitelné podmínky, tím větší pozor byste si měli dát.

Důvěryhodná finanční instituce si vás také nejdříve prověří, zda vůbec máte dostatečný příjem a nejste třeba v exekuci. Na základě těchto kroků sám poskytovatel vyhodnotí, zda vám nebude splácení dělat problém. Toto opatření slouží dobře pro obě strany. Vy sami zjistíte, zda půjčku dostanete a finanční instituce si zase ověří, že půjčku bez problému splatíte.

A věřte, že vám slušný poskytovatel peníze rozhodně nepůjčí, když na základě scoringu (způsob prověření, zda jste opravdu schopni splácet) vyhodnotí, že byste měli potíže se splácením. A pozor, toto neplatí jen pro bankovní půjčky, ale také pro nebankovní půjčky! Vždy se proto vyhněte obloukem půjčkám, které mají v názvu: půjčka bez registru nebo půjčka bez doložení příjmů.

Zodpovědnost ale leží také na vás. Jak už jsme psali v prvním odstavci, vždy si důkladně pročtěte veškeré dokumenty a ozvěte se hned, pokud něčemu nerozumíte. Ptejte se na všechny závazky, které plynou z půjčky. A vyhněte se také lákavým, ale pochybným půjčkám, o kterých si přečtete z tištěného inzerátu před obchodem. Nepodepisujte ani žádné směnky. Řiďte se pravidlem: Důvěřuj, ale vždy prověřuj.

TIP: Dokonce i rychlá půjčka ihned by měla mít jasná a transparentní pravidla.

Využijte sílu internetu: Přečtěte si recenze a zkušenosti od ostatních

V dnešní době jsme zvyklí recenzovat prakticky cokoliv. Od e-shopu s botami, až po veterináře z ulice. Rozhodně se nebojte využít internet k tomu, abyste si dohledali veškeré zkušenosti a recenze od lidí, kteří si už půjčku od daného poskytovatele vzali.

Vámi vybraná instituce sice může mít skvělý web a promyšlenou marketingovou komunikaci, ale právě skutečné recenze od lidí vám pomohou dokreslit celý obrázek na daného poskytovatele. A v případě, že je většina zkušeností spíše negativních, měli byste zbystřit.

Opravdu si potřebujete půjčit?

Půjčování peněz neberte na lehkou váhu. Půjčka je vhodná jen v případě, když si půjčujete na něco, co využijete opravdu dlouhodobě. Dává smysl si vzít třeba půjčku na rekonstrukci bytu nebo třeba na opravu zubů. Pokud uvažujete o tom, že si chcete udělat hezkou dovolenou, raději na půjčku rovnou zapomeňte. Na krátkodobé radosti si postupně našetřete. Uvidíte, že z toho pak budete mít mnohonásobně větší potěšení.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí