Poradna: Obnoví se mi vdovský důchod?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Libuše: Před třemi měsíci mi skončila po roce výplata vdovského důchodu po manželovi. Budu mít nárok na obnovu vdovského důchodu, když jsem narozena 10. 12. 1962 a vychovali jsme s manželem dceru a syna?

Standardní lhůta pro výplatu vdovského důchodu je jeden rok, po jeho uplynutí má vdova nárok na pokračování výplaty vdovského důchodu, jestliže splňuje některou ze zákonných podmínek uvedených v § 50, odstavci 2) zákona o důchodovém pojištění v platném znění. Nejčastějšími důvody jsou:

  • péče o nezaopatřené dítě
  • dosažení věku alespoň o 4 roky nižšího než činí důchodový věk muže stejného ročníku narození, pokud vlastní důchodový věk není nižší

Věková podmínka

Vzhledem k tomu, že Vám byla výplata vdovského důchodu po roce zastavena, tak nebyla splněna žádná ze zákonných podmínek pro pokračování výplaty vdovského důchodu. Vdovský důchod je však možné obnovit, jestliže je některá ze zákonných podmínek splněna do dvou let. Nyní se podíváme podrobněji na věkovou podmínku, kterou v dotazu zmiňujete.

  • Řádný důchodový věk muže narozeného v roce 1962 je 64 let a 6 měsíců. Tento věk ponížený o 4 roky je 60 let a 6 měsíců.
  • Váš řádný důchodový věk je 63 let a 2 měsíce.

Pro účely obnovy vdovského důchodu se tedy bude posuzovat nižší věk, tedy 60 let a 6 měsíců. Tohoto věku dosáhnete 10. 6. 2023. Vzhledem k tomu, že zákonného požadovaného věku dosáhnete ve dvouleté obnovovací lhůtě, tak budete mít na základě podané žádosti nárok na obnovu vdovského důchodu.

TIP: Kalkulačka vdovského důchodu

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí