Poradna: Sleva na zdravotním pojištění

štítky Pojištění Poradna Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jakub: Pracuji pro dva zaměstnavatele současně a z obou zaměstnání mi odvádí zdravotní pojištění. Není nějaká možnost pro úlevu při výpočtu zdravotního pojištění, když jsem snad deset let nebyl nemocný a ani nečerpal nemocenskou?

Zaměstnanci odvádí na zdravotním pojištění 4,5 % ze své hrubé mzdy a dalších 9 % na zdravotním pojištění za zaměstnance platí jejich zaměstnavatel. Na výpočet zdravotního pojištění nemají vliv žádné slevy nebo odpočty. Např. bezdětný zaměstnanec zaplatí na zdravotním pojištění stejnou částku jako jeho kolega se stejnou mzdou mající tři děti.

Sazba pojistného je stejná u všech pojišťoven

Aktuálně na trhu působí sedm zdravotních pojišťoven. Výpočet zdravotního pojištění je vždy stejný, změnou zdravotní pojišťovny nelze ušetřit na pojistném.

Žádné zvýhodnění při výpočtu zdravotního pojištění

Dva zaměstnanci se stejně vysokou hrubou mzdou zaplatí na zdravotním pojištění stejně vysokou částku, přestože se nachází v odlišné rodinné, majetkové či zdravotní situaci. Pro výpočet zdravotního pojištění není zaveden žádný strop, takže při práci pro dva zaměstnavatele současně se odvádí zdravotní pojištění klasickým způsobem v obou zaměstnáních.

Princip solidarity

Ze zdravotního pojištění je financována zdravotní péče. Nikdo z pojištěnců předem neví, kdy a v jakém rozsahu bude případně zdravotní péči potřebovat. Systém zdravotního pojištění je tedy založen na principu solidarity. Někteří občané čerpají minimální zdravotní péči a jiní občané nákladnou zdravotní péči. Z výše uvedeného tedy nemáte na žádnou slevu na zdravotním pojištění nárok a budete z obou zaměstnání odvádět zdravotní pojištění standardním způsobem.

Nemocenská závisí na odvodech na sociálním pojištění

V případě pracovní neschopnosti mají zaměstnanci nárok na náhradu mzdy (v prvních dvou týdnech nemoci) a následně na nemocenskou (od 15. kalendářního dne). Výše náhrady mzdy i nemocenské závisí na předchozích dosahovaných příjmech a odvodech na sociálním pojištění. Součástí sociálního pojištění je právě i nemocenské pojištění. Nemocenskou vyplácí místně příslušná Okresní správa sociálního zabezpečení a nikoliv zdravotní pojišťovna.

TIP: Kalkulačka nemocenské v roce 2024 TIP: Kalkulačka náhrady mzdy v roce 2024

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí