Poradna: Prodej nemovitosti a pojištění vkladů

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Sabina: Budu prodávat dům po rodičích, než se rozhodnu, jak s penězi naložím, tak je budu mít na účtu. Můžete mi vysvětlit, jak funguje pojištění vkladů, jestli si nemám raději založit ještě jeden účet…

Peníze na bankovních účtech jsou chráněny formou pojištění – tzv. Garanční systém. V případě ekonomických problémů banky, u které má klient peníze uloženy, tak dostane své peníze zpět po splnění potřebné administrativy, ale do částky 100 tisíc euro. Stejný limit platí pro příjmy ze zaměstnání nebo prodeje nemovitosti.

Dva účtu u jedné banky

V případě dvou účtů u stejné banky se pro účely maximální možné náhrady zůstatky na obou účtech sčítají a maximálně lze obdržet právě 100 tisíc euro. Jestliže účet má více spolumajitelů, potom se pro účely výplaty náhrady vkladů má za to, že podíly těchto spolumajitelů jsou shodné.

Limit se posuzuje individuálně

Příslušný limit pro pojištění vkladů se vztahuje na jeden účet u konkrétní banky. To v praxi znamená, že případně je možné požadovat náhradu z více různých účtů u odlišných bank do limitu. V případě, že budete z prodeje nemovitosti disponovat vyšší částkou a chce mít jistotu, že budete mít pojištěnu celou částku, tak si v takovém případě založte více bankovních účtů u různých bank a peníze na jednotlivé bankovní účty přerozdělte, aby částka byla vždy do limitu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí