Šetříš, šetřím, šetříme

štítky Domácnost Nakupování čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Každá zodpovědná rodina hledá ve svém hospodaření finanční rezervy. Ve většině případů se dají rodinné výdaje vždy omezit. Kde hledat rezervy?

Pro zvýšení rodinné životní úrovně je potřeba, aby měsíční rodinné příjmy stoupaly. Ne vždy je to však možné. I při stagnujícím příjmu je možné mít více peněz na zábavu a rodinné koníčky, důsledné finanční plánování a hlídání rodinných financí je však v takových případech nutností. Řízení rodinných financí je dobré věnovat dostatek času a úsilí, rodinná finanční nezávislost a zdravé rodinné finance za to rozhodně stojí.

Úspory hledáme při každém nákupu

Neutrácet za hlouposti, je jednou ze základních cest, jak eliminovat zbytečné výdaje. Každý nákup je vhodné mít dobře promyšlený a rozhodně se nevyplácí kupovat věci, které nutně nepotřebujeme. Vždy je samozřejmě potřeba vyhlédnuté zboží, ať už oblečení nebo spotřební zboží kupovat v cenových relacích odpovídajících rodinným finančním možnostem. Každodenní nakupování by mělo mít vždy jasný řád, dodržování finanční disciplíny se rozhodně vyplatí, neboť lze následně našetřit za rok zajímavou finanční sumu a tu utratit dle rodinných potřeb. Řada rodin nacházejících se v kolotoči úvěrů a půjček se do problémů často dostala z důvodů, že nezvládala právě rutinní nakupování a kupovala na dluh věci, které nebylo nutné vůbec pořizovat.

Známe ceny předem

I u pravidelných menších nákupů je dobré sledovat akce a slevy v jednotlivých prodejnách. U elektroniky, sportovního vybavení i např. oblečení se vyplatí před samotným nákupem sledovat ceny u jednotlivých konkurentů. Mnohdy lze na internetu koupit použité zboží, které vypadá téměř jako nové, přičemž pořizovací cena je výrazně nižší.

Pracujme na zvýšení příjmů

Omezování výdajů sice ze začátku vyžaduje důsledné dodržování rodinného finančního plánu a rodinného rozpočtu, následně se však stane běžnou záležitostí. Snížení měsíčních výdajů má však své limity, proto by vždy redukce výdajů neměla být na úkor snahy o zvýšení rodinných příjmů. Pokud aktuálně nejde na trhu práce najít finančně lépe ohodnocenou práci, tak může být dočasným řešením přivýdělek, např. na dohodu o provedení práce. Když je hrubá měsíční odměna z dohody o provedení práce 10000 Kč a méně, tak se z hrubé odměny neplatí sociální a zdravotní pojištění, zdanění je pro takový přivýdělek příznivé.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí