Finanční test

čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Minimální mzda pro rok 2020 se zvýšila o 1250 Kč, průměrná mzda rovněž v posledních letech značně roste. Co víte o příjmech v Česku?

Jestliže z následujících 10 otázek zodpovíte správně 7 a více, tak máte detailně přehled o úrovni příjmů občanů v Česku a rozhodně se snažíte své pravidelné měsíční příjmy zvýšit.

1) Jak vysoká bude minimální mzda od 1. ledna 2020?

  • a) 9000 Kč.
  • b) 12200 Kč.
  • c) 14600 Kč.

2) Občané s velmi vysokými příjmy ze závislé činnosti a samostatné výdělečné činnosti platí v Česku i 7% solidární daň. Z jakých příjmů to bude v roce 2020?

  • a) Nad 1000000 Kč.
  • b) Nad 1500000 Kč.
  • c) Nad 1672080 Kč.

3) Jak vysoká je průměrná měsíční mzda v Česku (za I. až III. čtvrtletí roku 2019)?

  • a) 26240 Kč.
  • b) 29750 Kč.
  • c) 33429 Kč.

4) Jak vysoký je průměrný měsíční starobní důchod (k červnu 2019)?

  • a) 10980 Kč.
  • b) 13408 Kč.
  • c) 19975 Kč.

5) Každodenní nákupy jsou dražší z důvodu platby DPH, jak vysoká je základní sazba DPH v Česku?

  • a) 14 %.
  • b) 17 %.
  • c) 21 %.

6) Každý rok je možné inkasovat od státu státní příspěvek na smlouvu o stavební spoření ve výši 2000 Kč, a to včetně dětských smluv v rodině. Jak vysoký musí být vklad na smlouvu během roku?

  • a) 20000 Kč.
  • b) 40000 Kč.
  • c) 70000 Kč.

7) Na každou smlouvu o doplňkovém penzijním spoření je možné obdržet měsíční státní příspěvek 230 Kč (tj. 2760 Kč za rok), podmínkou je vlastní vklad na smlouvu ve výši:

  • a) 1000 Kč a více.
  • b) 2000 Kč a více.
  • c) 3000 Kč a více.

8) Pro všechny investory je důležité vyhrávat každoroční zápas s inflací a je nutné s ní počítat při finančním plánování. O kolik procent vzrostly meziročně spotřebitelské ceny v listopadu 2019?

  • a) 0,3 %.
  • b) 1,7 %.
  • c) 3,1 %.

9) Z kterého níže uvedeného příjmu se platí nejnižší daně?

  • a) Ze zaměstnání.
  • b) Ze samostatné výdělečné činnosti.
  • c) Z pasivních příjmů dle § 8 až § 10 zákona o dani z příjmu.

10) Které daně odvádí zaměstnanci se své výplaty?

  • a) Daň z příjmu fyzických osob.
  • b) Daň z příjmu fyzických osob a sociální pojištění.
  • c) Daň z příjmu fyzických osob, sociální pojištění a zdravotní pojištění.

Správné odpovědi: 1) C, 2) C, 3) C, 4) B, 5) C, 6) A, 7) A, 8) C, 9) C, 10) C

Petr Gola

Další články k tématu Finanční testy

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí