Práce na rodičovské

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Rodičovskou dovolenou čerpá většina maminek do 3 let věku dítěte. Některé maminky by rády, jakmile má dítě např. dva roky, nějak finančně pomohly do rodinného rozpočtu. Jaké jsou možnosti práce během rodičovské dovolené?

Rodičovská dovolená navazuje na mateřskou dovolenou. Ze zákoníku práce poskytuje zaměstnavatel zaměstnankyni rodičovskou dovolenou v rozsahu, v jakém si požádá, nejdéle však do tří let věku dítěte. Finančně jsou zajištěny maminky na rodičovské dovolené formou rodičovského příspěvku. Nárok na rodičovský příspěvek mají všechny maminky, jedná se o netestovanou dávku státní sociální podpory.

Lze pracovat na rodičovské?

Jestliže je zajištěna péče o dítě, tak nejsou maminky nijak limitovány prací během rodičovské dovolené. Maminky mohou standardně pracovat nebo vykonávat samostatnou výdělečnou činnost. V případě, že o dítě pečují prarodiče, tak je možné pracovat i na plný úvazek. U dětí do dvou let je stanoven limit 46 hodin měsíčně v jeslích nebo mateřské škole. U dětí starších dvou let se již doba ve školce nesleduje.

Výhody práce na dohodu o provedení práce

V praxi si nejčastěji přivydělávají maminky na rodičovské dovolenou formou dohody o provedení práce. Pro jednoho zaměstnavatele je možné na základě dohody o provedení práce pracovat 300 hodin za rok. Když je měsíční odměna 10 000 Kč a méně, tak se z odměny na dohodu o provedení práce neplatí povinné sociální a zdravotní pojištění. Povinné pojistné při odměně do limitu neplatí ani zaměstnavatel. Práce na dohodu do měsíčního limitu je tedy z daňového hlediska výhodná pro zaměstnavatele i zaměstnance. Dohoda o provedení práce musí být uzavřena písemně. Během roku je možné pracovat na základě dohody o provedení práce pro více zaměstnavatelů. U každého zaměstnavatele by se počítaly odpracované hodiny zvlášť. Práce na dohodu o provedení práce s měsíční odměnou 10 000 Kč a méně nezakládá účast na nemocenském pojištění.

Zahájení samostatné výdělečné činnosti

Z daňového hlediska je výhodný výkon samostatné výdělečné činnosti během rodičovské dovolené. Samostatná výdělečná činnost je totiž v takovém případě považována za vedlejší zdroj příjmů. Vedlejší samostatná výdělečná činnost přináší výhody při placení sociálního a zdravotního pojištění.

  • Povinné pojistné se platí dle skutečného dosaženého zisku. Při vedlejší výdělečné činnosti nemusí být dodržen minimální vyměřovací základ.
  • Při vedlejší výdělečné činnosti se neplatí sociální pojištění za celý rok 2015 do hrubého zisku 63 865 Kč. Při výkonu samostatné výdělečné činnosti po část roku se limit poměrně snižuje.
  • I při vedlejší samostatné výdělečné činnosti vzniká nárok na základní slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč. Do hrubého zisku 165 600 Kč se tedy nezaplatí nic na dani z příjmu fyzických osob.

Petr Gola

Další články k tématu Práce během rodičovské

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí