Ropa v pohybu, další zastávka 112 dolarů

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Energetický sektor stoupá na ceně po dobu posledních dvou měsíců, což můžeme vidět z pohledu na ETF energetického sektoru XLE. Jestliže se tak ropa dostane na hodnotu 112 dolarů, XLE se bude pravděpodobně zotavovat ještě několik dní, možná i týdnů. A to právě proto, že množství a dostupnost energetických zásob je považováno za hlavního hybatele cen energií.

Další způsob jak se dívat na tyto informace je přes akcie USO (ropný fondu USA). Ty vedou mnohem blíže k ceně ropy. Jediný problém je, že mnoho ETF, které se snaží sledovat podkladovou komoditu má problém se stavbou svých finančních prostředků. Vlastní vícero smluv do budoucna, které nám neposkytují zrovna přehledné krátkodobé informace o vývoji ceny v současných chvílích, přestože by měly.

Co to vlastně všechno znamená? No, to znamená, že fondy, jako například USO, nebo vysoce respektované UNG, VIX ETF, selhávají ve snaze sledovat podkladovou komoditu nebo index s požadovanou přesností co se týče krátkodobých pohybů. To pak dále znamená, že můžete načasovat své operace přesně, index i komodity se pohnou ve váš prospěch, přesto váš fond ztrácí peníze, nebo nevede nikam.

Teď trochu technicky…

Ropa WTI vytvořila rostoucí trojúhelníkovou formaci od března do května tohoto roku. Průlom je to vynikající a mělo by se obchodovat, dokud grafy nezačnou ukazovat opak. Takový průnik pak musí vydržet i první odezvy, nebo bude považován za neúspěšný. Takže jestli ceny klesnou do dvou dní od hranice průlomu, bude to dle našeho názoru hlavní negativum ropy.

Rozsah trojúhelníku nám poskytuje měřené pohyby na horní hranici, která leží na hodnotě 112 dolarů. První odezvy se nechají podchytit nákupem. A první krátkodobý termín pro skalpovaní nějakých zisků, by tak mohl být 109 dolarů a zastavení v tomto bodě je moudré rozhodnutí. Obchodování je především o řízení kapitálu a rizik, pokud toto neovládáte, pak to trh využije jako svoji výhodu.

Pohledem dále do grafu můžete vidět jakési dvojité dno trendu, známé taky jako formace W. Jakmile dojde k rozbití „W“ je nasnadě považovat trend za neutrální, nebo stoupající. Za povšimnutí také stojí, to že RSI (index relativní síly), se nějakou dobu dral nahoru. Peníze se zde tedy točí.

foto: graf – akcieatrhy.cz

 

(růstový trojúhelník červeně a zeleně, cílová cena a hlavní resistence, dvojité dno a spodní otáčející formace, růst RSI – peníze proudí do ropy)

WTI závěrem

Stručně řečeno, ropa v sobě nese jakési speciální riziko. Poslední její pohyby by z větší části živeny zprávami ze zámoří. Tedy, ropa mohla kdykoliv vylétnout nebo letět ke dnu díky zprávám. Díky tomuto riziku jsme sáhli k menšímu kapitálu než obvykle.

Zdroj: Chris Vermeulen

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí