Chcete inovativní zaměstnance?

štítek Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Jak přilákat do firmy skvělé a úspěšné zaměstnance, kteří posunou celkovou úroveň a výkonnost firmy zase o stupeň výš? Řešením je samozřejmě vysoké mzdové ohodnocení. U menších společností jsou však mzdové prostředky omezeny, pracovníky je tak potřeba lákat i na jiné možnosti.

Odborníci ve všech profesích mají na trhu práce jinou pozici než ostatní uchazeči. Kvalitních a kreativních pracovníků je nedostatek, mohou si tedy i při vyšší míře nezaměstnanosti mezi jednotlivými nabídkami práce vybírat. Případně mohou rozjet vlastní byznys.

Potřebujete nové myšlenky?

Nové nápady a myšlenky rozhodují o budoucnosti. Inovativní lidé dělají všechny firemní a pracovní postupy jednodušší, rychlejší a zvyšují produktivitu práce. Výsledný nabízený produkt (zboží nebo služba) má v konečném důsledku vyšší kvalitu. Firemní kreativitu je potřeba podporovat, získává se náskok před konkurencí a zlepšuje se celkové povědomí o firmě.

Alternativní úvazky a práce z domova

I menší společnosti mohou zlákat do svých pracovních řad nadějné a perspektivní pracovníky s tolik potřebným novým myšlením, i když mají nižší finanční možnosti. Kvalitní pracovní prostředí je jednou z možností. Umožnění práce z domova a alternativních úvazků je pro některé občany velmi vítaná. Někteří lidé potřebují pro svojí osobní spokojenost, což se následně promítá v jejich pracovních nápadech, svoje pohodlí a klid. V případě, že mohou skloubit práci a péči o rodinu, tak jsou šťastní. Osobní pohoda pozitivně ovlivňuje pracovní výkon.

Lepší organizace práce

Zaměstnanci pracující alespoň po část týdne z domova si mohou velmi dobře organizovat svoji práci a soustředit se na podstatné záležitosti, které jim mohou v hektické pracovní atmosféře (plno pracovních schůzek, pracovních cest, porad a telefonů) unikat. Mohou pracovat večer nebo v noci, když jim to vyhovuje, klidně pouze „v teplákách“. Malé firmy tak mohou nabízen práce z domova ušetřit na energiích a prostorech, současně přilákat některé odborníky, pro které je takový druh práce důležitý. Samostatnost, odpovědnost, spolehlivost a orientace na výsledek je u zaměstnanců pracujících z domova vysoká.

Podpora svobody

Výhodou menších společností je, že mohou nabídnout větší svobodu kreativním zaměstnancům, neboť nebudou při tvorbě nového produkty, zlepšení, zjednodušení tolik závislí na ostatních oddělení, nebudou muset tolik své nápady přizpůsobovat požadavkům jiných pracovních týmů. Pracovní svoboda je mnohdy u menších společností vysoká, na což opět řada občanů slyší. Společnost s prozatímně nižším rozpočtem mohou získat odborníky, když jim nabídnout možnost vlastní seberealizace a participaci na úspěšných projektech. Co nejvyšší zapojení zaměstnanců na hospodaření firmy se malým společnostem vyplácí.

Petr Gola

Další články k tématu Podporujme kreativitu

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí