Pokuty při neplacení povinného ručení

štítky Pojištění Právo čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Jak můžete odtušit i z jeho názvu, povinné ručení je prostě nevyhnutelným poplatkem pro všechny majitele motorových vozidel, která jsou zařazena v evidenci a mají tak SPZ a možnost jezdit po veřejných komunikacích. Samozřejmě, lze ho i nesjednat a nezaplatit. Po přečtení tohoto článku je však zcela mizivá pravděpodobnost, že by se o to někdo pokoušel. Následky jsou totiž tvrdé a nelze se jim vyhnout.

Česká kancelář pojistitelů

Povinné ručení má v České republice pod palcem Česká kancelář pojistitelů (dále jen „ČKP“). Ta mimo jiné kontroluje, zda nejsou některá vozidla nepojištěná, a to tak, že porovná informace dodané pojišťovnami s informacemi z evidence vozidel. Pokud nějaké vozidlo nemá sjednané povinné ručení a zároveň je přihlášeno v evidenci, ČKP z toho (logicky) vyvodí, že je takové vozidlo nepojištěné. Pravidelně samozřejmě přichází na to, že nepojištěných vozidel jsou statisíce. ČKP to však nenechá jen tak. Po zjištění, která vozidla pojištěná nejsou, zašle všem jejich majitelům složenku na zaplacení příspěvku do garančního fondu. Výše příspěvku neodpovídá ceně povinného ručení – naopak, je mnohonásobně vyšší. O tom se můžete sami přesvědčit, když porovnáteceník povinného ručení s výší příspěvku do garančního fondu, který činí nejméně 50 Kč za každý den, kdy je vozidlo nepojištěno, tedy minimálně 18 250 Kč ročně. Navíc zaplacení příspěvku neznamená, že ČKP, nebo kdokoliv jiný ručí za škody vozidlem způsobené – vozidlo je stále nepojištěné!

Vzhledem k tomu, že je tento příspěvek nevyhnutelný, se tedy naplacení povinného ručení rozhodně nevyplatí. A to ani, kdybyste měli štěstí a následující obtíže se vám vyhnuly.

Pokuta až 40 000 Kč

Druhým postihem, o něco vyšším, ale při troše štěstí nikoliv nevyhnutelným, je pokuta. Ta je udělována ve správním řízení, pokud je řidič přistižen za volantem nepojištěného vozidla. 40 000 Kč je pro málokoho zanedbatelná částka. Takto vysoká pokuta nehrozí těm řidičům, kteří jsou přistiženi pouze bez zelené karty (dokladu o pojištění), ale povinné ručení sjednané mají – v takových případech se pokuta pohybuje v rozmezí 1 500 Kč až 3 000 Kč.

Ručíte za způsobené škody

Největším rizikem neplacení povinného ručení jsou situace, kdy řidič nepojištěného vozu způsobí někomu dalšímu škodu. Je jedno, jak vysoká škoda je, řidič za ni prostě zodpovídá. Na českých silnicích často dochází k dopravním nehodám, při kterých se škody šplhají do milionů korun, pravidelně několikrát ročně i nad 100 000 000 Kč. Škod v řádech milionů je „dosaženo“ hned několika různými způsoby: je poškozen majetek velké hodnoty (luxusní vozidla také, ale hlavně velké nákladní vozy s cenným nákladem), je vážně zraněn, nebo dokonce usmrcen člověk, nebo dojde k hromadné nehodě. Nic z toho nelze podceňovat a prostě se to stává. Bohužel, stává se to i řidičům vozidel bez sjednaného a zaplaceného povinného ručení. Ale i daleko nižší škody dokážou člověku způsobit doživotní finanční problémy.

Tři druhy postihů, jeden z nich nevyhnutelný, druhý přísný a třetí doslova tragický. Tady už nejde o risk, že bude nepojištěný řidič přistižen – jsou zkombinovány takové postihy, které reálně neumožňují se placení povinného ručení úspěšně vyhýbat.

Jiné cesty k úspoře

Místo snahy se povinného ručení zbavit úplně mají řidiči lepší možnost. Zkusit ušetřit s povinným ručením. Toho lze v dnešní době docílit poměrně snadno. Umožní Vám to třeba portálPovinnerucenisrovnani.com. Úsporu lze získat díky online sjednání u výhodného srovnávače pojištění, který kromě standardních slev (za bezeškodní období,…) poskytuje i další slevu z pozice zprostředkovatele, který má s pojišťovnami uzavřeny exkluzivní smlouvy.

Kateřina Zvoníková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí