Důležité termíny

štítky Daně Právo čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Menší OSVČ, kterých je v Česku většina, musí každoročně odvádět daň z příjmu fyzických osob, sociální a zdravotní pojištění. Proto je potřeba každoročně odevzdat daňové přiznání a Přehled o příjmech a výdajích pro OSSZ a příslušnou zdravotní pojišťovnu.

Odevzdání daňového přiznání k dani z příjmu fyzických osob, Přehledu o příjmech a výdajích pro místně příslušnou OSSZ a Přehledu o příjmech a výdajích pro příslušnou zdravotní pojišťovnu se nevyhne žádná OSVČ. I při nízkém zisku nebo dokonce ztrátě je potřeba uvedené tři tiskopisy na uvedených institucích odezvdat. Stejně tak i v případě, že je samostatná výdělečná činnost pouze přivýdělkem. Podívejme se na nejdůležitější termíny:

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob

Termín pro odevzdání daňového přiznání je do 1. dubna následujícího roku. Základní lhůta pro odevzdání daňového přiznání za rok 2012 je do 1. dubna 2013. Daňoví poplatníci, kteří mají ze zákona povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, mají termín pro odevzdání do 1. července 2013. Pro správné vyplnění daňového přiznání je důležité mít shromážděné všechny tiskopisy potvrzující námi uváděné údaje, které tvoří nedílnou součást daňového přiznání jako přílohy.

Přehled o příjmech a výdajích na zdravotní pojišťovně

Přehled o příjmech a výdajích musíte odevzdat, i když budete v daném roce vykonávat výdělečnou činnost pouze jeden měsíc. Základní termín je do jednoho měsíce ode dne, ve kterém měla OSVČ podat daňové přiznání za daný rok.

  • Základní termín je tedy do 1. května 2013 za rok 2012. Zpravidla však všechny OSVČ odevzdávají Přehledy již do konce března. Vyplní a odevzdají všechny tiskopisy v jeden den.
  • Prodloužený termín do konce 1. srpna 2012 platí pro OSVČ, kterým daňové přiznání zpracovává daňový poradce. Při zpracování přiznání daňovým poradcem je potřeba OSSZ a zdravotní pojišťovně včas doručit kopii zmocnění pro daňového poradce.

Při nedodržení termínu pro odevzdání Přehledu může být ze strany zdravotní pojišťovny uložena pokuta až ve výši 50 000 Kč.

Přehled o příjmech a výdajích na OSSZ

Pro odezvání Přehledu místně příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ) platí stejné termíny jako u zdravotní pojišťovny. Při opakovaném porušení povinnosti však může OSSZ udělit pokuta až do výše 100 000 Kč.

Registrace k DPH a zákonné povinnosti

V některých případech se musí OSVČ registrovat i k DPH, z čehož nemají přílišnou radost, protože administrativa spojená s výpočtem daňové povinnosti u DPH je poměrně náročná. V zákoně o DPH je uvedeno 20 případů, kdy se musí OSVČ k DPH registrovat. Nejčastějším důvodem je překročení obratu miliónu korun v uplynulých dvanácti měsících. Dalšími důvody jsou např. členství ve sdružení, ve kterém je alespoň jeden člen plátcem DPH nebo když dědic pokračuje po zeměřelém plátci. Dobrovolná registrace k DPH se vyplatí v případech, kdy podnikatel nakupuje zboží se základní sazbou DPH a poskytuje služby se sníženou sazbou DPH.

Vždy po skončení zdaňovacího období (měsíc nebo čtvrtletí) je potřeba do 25. dne následujícího měsíce podat na finanční úřad daňové přiznání k DPH. Připadneli tento den na sobotu nebo neděli, tak se lhůta posouvá na pondělí.

Měsíčně podává daňové přiznání OSVČ, jejíž obrat za předchozí kalendářní rok překročil 10 miliónů korun. Při překročení obratu 2 miliónů korun lze měsíční termín zvolit dobrovolně. Termíny pro daňové přiznání k DPH v roce 2012  (čtvrtletní):

  • 25. ledna 2012 – přiznání a platba DPH za 4. čtvrtletí 2011
  • 25. dubna 2012 – přiznání a platba DPH za 1. čtvrtletí 2012
  • 25. července 2012 – přiznání a platba DPH za 2. čtvrtletí 2012
  • 25. října 2012 – přiznání a platba DPH za 3. čtvrtletí 2012

Další daňové povinnosti

V některých případech musí OSVČ plnit své povinnosti vůči finančnímu úřadu např. i z důvodu platby silniční daně, spotřební daně či energetické daně. OSVČ splňující podmínku pro placení těchto daní musí v řádném termínu odevzdávat daňové přiznání k těmto příslušným daním a plnit si své zákonné povinnosti.

Petr Gola

Další články k tématu Začínáme podnikat

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí