Platba povinného pojistného

štítky Daně Právo čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Všechny OSVČ musí již od zahájení své samostatné výdělečné činnosti si plnit své povinnosti vůči OSSZ a zdravotní pojišťovně. V případě, že je samostatná výdělečná činnost hlavním zdrojem příjmu, tak je potřeba platit již od následujícího měsíce alespoň minimální zálohy na sociálním a zdravotním pojištění.

Při hlavní výdělečné činnosti musí OSVČ ze zákona každý měsíc hradit zálohy na sociální a zdravotní pojištění. V prvním roce podnikání se platí měsíčně zálohy alespoň v minimální výši (lze však dobrovolně platit i vyšší, aby vznikl po odevzdání Přehledů nižší nedoplatek).

Zdravotní pojištění

U zdravotního pojištění je to v roce 2012 částka 1 697 Kč. Tato částka musí být zaplacena příslušné zdravotní pojišťovně vždy do osmého dne následujícího měsíce (za červen do 8. července). V dalším roce podnikání platí OSVČ zálohu, která bude vypočtena po odevzdání Přehledu o příjmech a výdajích. I když však bude zisk za rok 2012 nízký a pojistné se vám vypočítá nižší, tak budete příští rok opět platit minimální pojistné (jeho výše bude pravděpodobně vyšší).

Praktický příklad

OSVČ pan Novák začne podnikat v červenci 2012. Za rok 2012 dosáhne zisku 400 tisíc Kč. Jak vysokou bude platit zálohu v dalším období? Jak vysoký bude nedoplatek pana Nováka na zdravotním pojištění za rok 2012?

  • Za rok 2012 zaplatí pan Novák na zálohách na zdravotním pojištění celkem 10 182 Kč (6 měsíců × 1 697 Kč).
  • Za rok 2012 vznikne panu Novákovi povinnost zaplatit na zdravotním pojištění 27 000 Kč (400 000 Kč × 50 % × 13,5 %).
  • Pan Novák odevzdá své zdravotní pojišťovně Přehled o příjmech a výdajích za rok 2012 v březnu 2013. Současně jednorázově doplatí částku 16 818 Kč (27 000 Kč – 10 182 Kč).
  • V dubnu 2013 zaplatí pan Novák poprvé novou zálohu ve výši 4 500 Kč (27 000 Kč: 6 měsíců výkonu výdělečné činnosti v roce 2012).

Sociální pojištění

Obdobný princip jako u zdravotního pojištění platí i u sociálního pojištění. Minimální výše sociálního pojištění je v roce 2012 měsíčně 1 836 Kč (bez dobrovolného nemocenského pojištění). Měsíční záloha na sociální pojištění musí být zaplacena do dvacátého dne následujícího měsíce (za červen do 20. července).

 

Vedlejší činnost přináší výhody

Pro účely sociálního a zdravotního pojištění se samostatná výdělečná činnost považuje jako vedlejší příjem, jestliže bude mít OSVČ souběžně s výdělečnou činností zaměstnanecký poměr, který zakládá účast na nemocenském pojištění. Např. práce na dohodu o provedení práce tuto podmínku nesplňuje. Další možnosti jsou např. výdělečná činnosti při studiu nebo při pobírání rodičovského příspěvku. Podmínky pro vedlejší činnost jsou výhodnější.

  • U zdravotního pojištění se nemusí vůbec platit zálohy. Zdravotní pojištění se doplatí jednorázově po odevzdání Přehledu o příjmech a výdajích do 8 dnů po jeho odevzdání. Zdravotní pojištění se přitom odvede dle skutečného příjmu (klidně i pouze 800 Kč za rok).
  • Sociální pojištění se neplatí vůbec, pokud zisk nepřekročí zákonnou hranici. Pro rok 2012 je to částka 60 329 Kč. Jestliže bude mít tedy OSVČ, pro kterou je podnikání pouze přivýdělkem, za celý rok 2012 příjem 100 000 Kč a výdaje 40 000 Kč, tak se vejde do limitu a sociální pojištění platit nebude. Částka 60 329 Kč se však poměrně snižuje dle počtu měsíců výkonu samostatné výdělečné činnosti. Při přivýdělku jako OSVČ pouze půl roku je limitní částka 30 164,50 Kč. I když OSVČ, která si podnikáním přivydělává zisk do limitu a nebude tedy plati sociální pojištění ze zisku ze samostatné výdělečné činnosti, tak je nutné odevzdat místně příslušné OSSZ v řádném termínu Přehled o příjmech a výdajích za uplynulý rok.

Petr Gola

Další články k tématu Začínáme podnikat

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí