Ve vlastním nebo v nájmu?

štítky Realitní trh Úvěry a půjčky čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Přestože nájemní bydlení nám dopřává větší svobodu, protože nejsme nikde vázání a můžeme se téměř během dne přestěhovat o stovky kilometrů dále a změnit práci, tak většina z nás preferuje vlastnické bydlení. Mít vlastní dům či byt je pro naši životní pohodu velmi důležité.

Osobní vlastnictví nám totiž přináší pocit jistoty a nezávislosti. Máme pocit, že se vždy máme kam vrátit, že máme místo, kde nikdo jiný nesmí a kde jsme svými pány. Investice do bydlení se navíc z dlouhodobého hlediska vyplácí, neboť ceny nemovitostí každoročně stoupají. Přestože např. krize snížila v letech 2008 a 2009 ceny nemovitosti ve světě, tak v současné době již ceny nemovitostí v mnoha zemích zase rostou.

 

Ceny nemovitosti opět porostou

Ekonomická krize srazila v mnoha zemích a lokalitách ceny nemovitostí o desítky procent. Špatné načasování hypotéky, tak znamená pro rodinný rozpočet velké nepříjemnosti. Přesto i během ekonomické krize ceny v některých zemích neustále rostly. Kde? Především v asijských zemích. V Hongkongu, Singapuru, ale i Číně stoupají ceny nemovitostí velmi významně. Z delšího časového období však opětovně v průměru porostou ceny i v Evropě. Proč? Přestože počet obyvatel nestoupá, tak počet domácností ano.

  • Čím dál více lidí žije „singles“.
  • Rozvodovost rok od roku stoupá. Rozvedená rodina přitom potřebuje dvě domácnosti místo jedné.

Pořízení vlastního bydlení je tedy správnou volbou i čistě z ekonomického hlediska. Nemovitost v dobré lokalitě se během let zhodnotí. O ceně nemovitosti však rozhoduje především její poloha. Jednak výběr města, ale i městské části. Zařízení bytu nebo domu se dá vždy změnit. V lokalitách s dobrou dostupností do centra, kvalitní infrastrukturou a pěkným prostředím budou ceny nemovitosti v budoucnu stoupat.

Kdy se vyplatí nájemní bydlení?

Přestože je vlastní bydlení s ohledem na budoucnost rodiny výhodnější a čím dříve se pořídí, tím více se ušetří na nákladech na nájemném, tak se nájemní bydlení v některých případech vyplatí. Kdy?

  • Nájemní bydlení preferují občané, kteří jsou dočasně kvůli práci mimo domov.
  • Dále mladší občané, kteří ještě přesně nevědí, kde chtějí žít a pracovat, nebo jim současná finanční situace nedovoluje pořídit si vlastní bydlení.

Bydlet ve městě či na vesnici?

Evropané mající dostatek finančních prostředků preferují bydlení kousek od velkoměsta v rodinném domku. Do práce je to kousek a současně žije rodina v klidném prostředí, na čerstvém vzduchu a mimo hektický život ve městě. Rozhodnutí, zda bydlet ve městě nebo na vestnici je velmi důležité. Obojí má své výhody a nevýhody a záleží pouze na každém, jak se rozhodne. Život na vesnici s sebou přináší žití v rodinném domku se zahradou a harmonii s přírodou. Do práce však musí člověk mnohdy daleko dojíždět, kultura a vyžití je rovněž daleko. Někdy musí dojíždět do školy i děti. Ve městě je dostatek pracovních příležitostí, zábavy či sportovního vyžití. Současně však rodina žije zpravidla v bytě s menší obytnou plochou a blízkém soužití s mnoha lidmi. Velmi moderní bydlení však nabízejí novostavby. Rodina tak může bydlet v komfortním bydlení ve městě. Důležité však je, aby byla velmi dobře vyřešena infrastruktura v okolí bydliště a vybavenost (školy, školky, obchody…).

Co takhle pronájem?

Vlastněná nemovitost je důležitým aktivem pro každou rodinu. Investice do nemovitosti může být i cestou, jak mít vysněný pasivní příjem z pronájmu. V době, kdy stoupá počet domácností a mnoho „singles“ mění často bydliště, je příjem z pronájmu zajímavým pravidelným finančním zdrojem.

V případě vysoké finanční naléhavosti nebo problémů v rodině lze navíc vždy vlastněnou nemovitost prodat a koupit levnější.

Co nejvíce rozhoduje o budoucí ceně nemovitosti?

V první řadě je to poloha nemovitosti, její vybavení a stav je až na druhém místě. Byty v Praze i v horším stavu budou vždy dražší než v jiných městech. O ceně nemovitosti rozhoduje trh, který tvoří lidé a firmy. Můžeme tedy říci, že cenu nemovitostí ovlivňuje především demografický vývoj. Na první pohled to zní divně, ale je tomu tak. Když se počet obyvatel v regionu zvyšuje, roste počet firem, které potřebují prostory. Současně roste počet obyvatel v regionu, kteří potřebují bydlení. Poptávka převyšuje nabídku a cena nemovitostí stoupá. Při poklesu obyvatel v regionu je tomu právě naopak. Do prosperujících oblastí (např. Praha, Brno…) se stěhují za prací lidé a cena nemovitostí stoupá. V některých regionech je to však naopak.

Petr Gola

Další články k tématu Pořizujeme bydlení

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí