Finanční gramotnost v České republice

štítky Účty Úvěry a půjčky čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Že finanční gramotnost v České republice není zrovna na dobré úrovni, tuší asi většina obyvatel, kteří se ve finanční sféře pohybují. Na konci roku 2010 si tak ČNB a Ministerstvo financí nechalo vypracovat od firmy StemMarkrozsáhlý kvantitativní výzkum, který měl zjistit úroveň finanční gramotnosti tuzemských obyvatel. Alarmující výsledky pak ohromily nejen politiky, ale i samotné občany.

Na co se měření zaměřovalo?

Rozsáhlý výzkum byl zaměřen nejen na obecnou znalost z oblasti financí, ale také na opravdové dovednosti a chování. Hlavními tématy výzkumu byly hospodaření s domácími financemi, tvorba finančních rezerv a využívání finančních produktů a dalších jednání v oblasti světa financí, podepisování smluv a podávání stížností.

Kompletní výsledky výzkumu, jenž byl proveden na 1005 osobách starších 18 let, najdete na stránkách ministerstva financí a České národní banky.

Finančně gramotný občan

Ještě, než budou představeny zarážející výsledky tohoto průzkumu, bylo by dobré si definovat termín finančně gramotný občan. Pro účely tohoto dotazníku byl jako finančně gramotný občan vyhodnocen ten, kdo sestavuje a dodržuje svůj rozpočet, díky němuž má vždy i hrubou představu o tom, jakou peněžní částkou disponuje. Zároveň své výdej plánuje alespoň jeden měsíc dopředu, přičemž je zároveň připraven i na situaci ztráty svého hlavního příjmu.

Hlavní zjištění průzkumu

Hlavním zjištěním provedeného průzkumu bylo, že ačkoliv má 92 % obyvatel hrubou představu o tom, kolik peněz je mu momentálně k dispozici, jen 45 % domácností si tvoří rodinný rozpočet, a z toho 8 % tak činí jen nepravidelně.

Velmi varovné je pak i zjištění, že pouze 43 % respondentů je v případě ztráty hlavního příjmu pokrýt své živnostní náklady na dobu delší než 3 měsíce. Přitom ztráta zaměstnání, která je ve většině případů právě tímto hlavním příjmem, se stává stále rizikovější, a řešení formoupůjčky pro nezaměstnané rozhodně není pokládáno za dlouhodobé.

Obě tato zjištění s sebou samozřejmě přináší nejen špatné plánovaní výdajů, ale i častější potřebu využívat podpůrných finančních produktů. Jaká je ale jejich znalost?

Znalost finančních produktů

Využívání finančních produktů, které tvoří nejen klasicképůjčky a úvěry, ale i kreditní a debetní karty, leasing a další jsou běžným prostředkem k získání okamžitých finančních prostředků. Povědomí o těchto finančních produktech je velmi rozšířené, opravdovou znalost však prokázalo jen velmi málo respondentů.

Mezi největší prohřešky, které se v této oblasti objevily, patří například i fakt, že nejdůležitějším kritériem pro výběr půjčky, je z 80% výše měsíční splátky. Jen 62 % Čechů, pak zná rozdíl mezi debetní a kreditní kartou, a pouze třetina občanů ví, co znamená zkratka RPSN (roční úroková sazba nákladů). Celá třetina dotazovaných také nezná rozdíl mezi zkratkami p. a. (za rok) a p. m. (za měsíc), které se nejčastěji uvádí právě s úrokovou sazbou nebo splátkami.

Na základě těchto a dalších výsledků se pak vysvětluje stále rostoucí zadluženost českých rodin, kterému se marně snaží ministerstvo financí spolu s ministerstvem školství předcházet. Na základě tohoto výzkumu pak vznikl i Systém budování finanční gramotnosti na základních a středních školách, který je však stejně jako dosavadní výuka stále závislí na konkrétní škole a vyučujícím.

Chování ve světě financí

Zmíníme-li stručně ještě další výsledky průzkumu z oblasti opravdového chování ve finanční sféře, zjistíme ihned alarmující statistiku otázky na včasné placení účtů. Právě tak totiž činí pouhých 65 % obyvatel. Zajímavý je pak i fakt, že úvěrovou smlouvu si přečte a dotazuje se na případné nejasnosti jen 36 % dotázaných.

Přecházet nepříjemné finanční situaci přitom není nijak složité. Kromě pravidelné kontroly a plánování výdajů, se samozřejmě jedná zejména o správné volbě případné půjčky a dalších úvěrových produktů.

Kateřina Zvoníková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí