Jak začít podnikat jako evropská společnost (SE)?

štítky Právo Stalo se čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Evropská společnost jako jedna z možných forem podnikání přináší pro podnikatele mnoho výhod, ale i povinností. Ačkoliv se prakticky jedná pouze o nadnárodní akciovou společnost, na rozdíl od klasické místní a.s. se evropská společnost řídí evropským právem. Jak tedy začít s podnikáním pod touto právní formou, a co taková změna přináší?

Evropská společnost

Societa Europaea neboli evropská společnost je typ obchodní společnosti, který byl založen a uzpůsoben pro usnadnění podnikání všem, kteří chtějí expandovat na evropské trhy nebo úzce spolupracovat s firmami v jiných státech EU.

Evropská společnost může mít sídlo v jakémkoliv státě EU (a dalších spolupracujících zemích, jako je například Norsko nebo Island). Tato přednost je pak doplněna ještě o možnost přesídlení do jiného z členských států. To využívají zejména firmy, které si tímto chtějí snížit daňovou zátěž nebo vyhnout se komplikované administrativě. Přesunem sídla totiž dojde pouze ke změně legislativy, jež je pro společnost určující. V žádném případě pak nedojde k ovlivnění provozu firmy.

Založení evropské společnosti

Zakládání evropské společnosti je procesem, který se rozhodně neřadí mezi administrativně jednoduché. Obecně se zakládá jako běžná právnická osoba, která je povinna složit základní kapitál ve výši 120 000 eur. Na rozdíl od běžné právnické osoby, jakou je a.s. nebo s.r.o. ale pro evropskou společnost platí pravidlo mezinárodního působení, které určuje čtyři možné způsoby jejího vzniku.

  1. Fúze existujících obchodních společností

Jedná se o spojení dvou či více akciových nebo evropských společností. Zároveň však musí být splněna podmínka, že alespoň dvě z těchto společností se řídí právem různých států a mají v nich své sídlo.

  1. Vytvoření mateřské (holdingové) společnosti

Tento způsob může být použit pro nejméně dvě akciové či evropské společnosti, které, stejně jako v prvním případě, byly založeny pod právy alespoň dvou různých států nebo měli nejméně dva roky pod sebou dceřinou společnost či organizační složku, která se řídí právem jiného státu.

  1. Vytvoření dceřiné společnosti

Dceřiná společnost může být založena obchodními společnostmi, které vznikly pod právem alespoň dvou různých účastnících se států nebo měli více než dva roky dceřinou společnost řídící se právem jiného státu, nebo jedinou evropskou společností. Zakládání se provádí úpisem akcií.

  1. Změna právní formy

Změna se provádí z již existující národní akciové společnosti na SE. Podmínkou pro takovýto převod je i zde vazba na další členské státy v podobě existence dceřiné společnosti, která podléhala alespoň dva roky právu jiného státu. Nově vzniknuvší společnost je pak založena podle práva některého z členských států EU (popř. spolupracujících států), kde si také zapíše své sídlo.

Založení společnosti v České republice je tedy velmi administrativně i časově zdlouhavé. Místo složitého zařizování je tak lepší využít možnosti koupit si SE jako ready made společnost, tedy společnost již založenou.Jestliže potřebujete SE založit „na míru“, můžete její založení přenechat na specializované firmě. Zde je však již třeba počítat s daleko vyššími počátečními náklady. Na rozdíl od nákupu ready made společnosti je při samotném založení SE totiž třeba složit základní kapitál, který činí oněch 120 000 eur.

Důsledky podnikání SE

Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, investice do založení společnosti SE se zejména u větších nadnárodních firem opravdu vyplatí. Mezi výhody, které každá evropská společnost přinese, patří zejména celoevropská prestiž. Díky tomu, že má evropská společnost již v základu vysoký základní kapitál, představuje důvěryhodnou firmu pro klienty i obchodní partnery.

Opravdu velkou předností je pak již zmíněná možnost přesunu sídla společnosti do jiného členského státu EU. Snadno tak lze dosáhnout snížení daňového zatížení, snazší expanzi společnosti v dalších státech EU i využití smluv o ochraně investic.

Důvodem vzniku evropské akciové společnosti pak v neposlední řadě může být i snížená potřeba osob působících ve vedoucích orgánech. Zatímcozaložení společnosti ve formě klasické a.s. vyžaduje pro své fungování minimálně šest osob, pro vznik a vedení ES postačí pouhé dvě osoby. Ostatní správa a způsob řízení je pak s tuzemskou a.s. srovnatelný.

Problematika založení SE je samozřejmě širší, než je uvedeno na předchozích řádcích. Další informace a odbornou pomoc při zakládání nejen Evropské společnostimůžete snadno získat, pokud využijete služeb firmy Profispolečnosti.cz, která pro Vás tento článek připravila. Kontaktovat ji můžete na email info@profispolecnosti.cz. Další informace a kontakty také naleznete na internetových stránkách www.profispolecnosti.cz.

Kateřina Zvoníková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí