Články, které napsal
Petr Gola

Penze Poradna čtení na 3 minuty

Adam: V prosinci budu odcházet do řádného důchodu. V letošním roce jsem přistoupil na snížení úvazku a mám nižší příjem než v předcházejících letech, nechtěl jsem však odcházet do předčasného důchodu. Jaký to bude mít vliv na můj starobní důchod? Za jakých podmínek mohu po přiznání důchodu pokračovat v práci na zkrácený úvazek?

Domácnost Hypoteční úvěry Úvěry a půjčky čtení na 3 minuty

Nepromyšlené zadlužování bývá často přímou cestou k exekutorovi. Správně zvolený úvěr však může pomoci nastartovat podnikání nebo vyřešit vlastní bytovou situaci. Splácení hypotéky dlouhodobě ovlivňuje rodinné finanční hospodaření, proto je vhodné výběru hypotéky věnovat stejnou pozornost jako samotnému výběru bytu či domu.

Pojištění Právo čtení na 3 minuty

Sociální pojištění a zdravotní pojištění je pro všechny podnikatele a živnostníky povinnou daní. V případě zaměstnávání zaměstnanců je nutné povinné pojistné platit i za zaměstnance. Nesrovnalosti ohledně placení pojistného jsou sankciovány, přičemž promlčecí lhůty jsou velmi dlouhé.

Pojištění čtení na 3 minuty

Zatímco nárok na náhradu mzdy a následnou nemocenskou mají i zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek, tak osoby samostatně výdělečně činné mohou čerpat pouze nemocenskou, ale pouze při splnění zákonných podmínek. Které OSVČ mají tedy nemocenskou? Jak vysokou nemocenskou mohou OSVČ dostat?

Penze Zaměstnání čtení na 2 minuty

Obliba práce na dohodu o provedení práce, dohodu o pracovní činnosti nebo zkrácený úvazek v posledních letech stoupá. Jak se však takové zaměstnání hodnotí pro výpočet důchodu?

Penze Právo čtení na 2 minuty

Příjmy z kapitálového majetku nebo z nájmu jsou velmi oblíbené. Jaký vliv však mají tyto pasivní příjmy na měsíční částku starobního důchodu?

Daně Právo Zaměstnání čtení na 3 minuty

Někteří podnikatelé a živnostníci si během roku přivydělávají i na dohody o provedení práce. Tento postup je samozřejmě možný. Současný výkon samostatné výdělečné činnosti a závislé činnosti legislativa umožňuje. Jaká však v takových případech platí daňová pravidla?

Penze Právo čtení na 2 minuty

Při splnění zákonných podmínek se některá období bez příjmů při výpočtu starobního důchodu vyloučí, což je velmi důležité, neboť nedochází ke snížení „průměrné důchodové mzdy“. Která období bez příjmů nesnižují důchod?

Penze Poradna čtení na 2 minuty

Zdeněk: Pracoval jsem celý život, celkem přes 40 let. V případě nezaměstnanosti jsem měl brigády, nechtěl jsem být na pracovním úřadu. Nyní mi přiznali předčasný důchod a mám ho pouze přes 16 tisíc. To mi přijde divné.

Penze Pojištění Právo čtení na 2 minuty

Výše státního důchodu závisí na velmi dlouhém období, aktuálním žadatelům o starobní důchod se hodnotí ještě studium. Někteří občané mají během produktivního života různá nepojištěná období. Jaký vliv mají na výši důchodu?

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí