Poradna: Vdovský a sirotčí důchod v příštím roce

štítky Penze Poradna Právo čtení na 3 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Monika: V letošním roce mi zemřel manžel, po kterém pobírám vdovský důchod a dcera sirotčí důchod. Finančně je to pro nás samozřejmě složité. Dcera by navíc chtěla za dva roky po maturitě studovat na vysoké škole. Zajímalo by mě, jak by to bylo s našimi důchody v případě dalšího studia dcery?

Dle § 50 zákona důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb. náleží vdovský důchod pouze jeden rok a po uplynutí jednoho roku má vdova nárok na vdovský důchod pouze za předpokladu splnění některé ze zákonných podmínek, a sice:

  • péče o nezaopatřené dítě
  • péče o dítě, které je závislé na pomoci jiné osoby ve stupni závislosti II, III nebo IV
  • péče o svého rodiče nebo rodiče zemřelého manžela, který s ní žije v domácnosti a je závislý na pomoci jiné osoby ve stupni II, III nebo IV závislosti
  • je invalidní ve třetím stupni
  • dosáhla alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk pro muže stejného data narození nebo důchodového věku, jeli důchodový věk nižší

Studium na VŠ a pozůstalostní důchody

V případě, že bude Vaše dcera studovat na vysoké škole, tak Vám bude stále náležet vdovský důchod a Vaší dceři sirotčí důchod, neboť bude splněna zákonná podmínka nezaopatřenosti dítěte. Během studia vysoké školy si přitom může Vaše dcera i přivydělávat.

Zákonná úprava „nezaopatřenosti“

Dle § 20 zákona o důchodovém pojištění se totiž za neopatřené dítě pro účely zákona o důchodovém pojištění považuje dítě do skončení povinné školní docházky a následně nejdéle do 26 let věku, pokud je splněna některá ze zákonných podmínek, mezi které patří právě i soustavná příprava na budoucí povolání, což je při studiu na vysoké škole splněno.

Při dálkovém studiu je omezen výdělek

Pouze na doplnění uvádím, že při případném dálkovém, večerním, distančním či kombinovaném studiu na vysoké škole je omezen případný přivýdělek při zachování nároku na pozůstalostní důchody, neboť dle § 27 nesmí být vykonávána výdělečná činnost zakládající účast na nemocenském pojištění. Zjednodušeně řečeno nesmí plynout příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění, např. pracovat na zkrácený úvazek není možné, protože ze zkráceného úvazku se sociální pojištění vždy platí.

Valorizace důchodů od ledna

Všechny státní důchody se budou od ledna zvyšovat. Týká se to i pozůstalostních důchodů. Základní výměra důchodu se zvyšuje v korunovém vyjádření a procentní výměra se zvyšuje příslušným procentem. Valorizační vzorec je přitom pro všechny státem vyplácené důchody stejný.

Zvýšení důchodu od ledna 2025

Každý vdovský důchod a každý sirotčí důchod se skládá ze základní výměry a procentní výměry důchodu. Základní výměra důchodu přitom činí u všech státních důchodů v roce 2024 částku 4400 Kč a od roku 2025 se zvyšuje na 4660 Kč. O zmíněných 260 Kč se tak zvýší základní výměra Vašeho vdovského důchodu i základní výměra sirotčího důchodu Vaší dcery. Procentní výměry se Vám zvýší o 0,6 %. Ke zvýšení důchodů z důvodu valorizace dochází automaticky a není potřeba činit žádné administrativní úkony.

Výše výdělku nehraje u vdovských důchodů roli

Měsíční částka přiznaného vdovského důchodu a sirotčího důchodu závisela výlučně na průběhu pojištění zemřelého manžela. Vaše příjmy nemají žádný vliv na výši těchto důchodů a to ani v budoucnu. Ke zvýšení pozůstalostních důchodů dochází pouze z důvodu zákonné valorizace.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí