Poradna: Jsem bez práce a do předčasného důchodu nemůžu, co mám dělat?

štítky Penze Poradna čtení na 3 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jiří: Aktuálně jsem bez práce. V prosinci mi budou chybět do dosažení důchodového věku tři roky, ale do předčasného důchodu údajně nemůžu odejít, protože jsem neodpracoval potřebný počet let, bylo mi řečeno, že mi chybí 14 měsíců. Teď nevím, co mám dělat. Můžete mi to vysvětlit a poradit?

Do předčasného důchodu je možné odejít nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku, přičemž je však nutné současně získat minimální dobu pojištění, což bude právě problém ve Vašem případě.

Minimální doba pojištění od října

Od října letošního roku totiž došlo k dalšímu zpřísnění podmínek u předčasných důchodů, kdy žadatelé o předčasný důchod musí získat dobu pojištění alespoň v rozsahu 40 let, aby jim byl předčasný důchod přiznán. Dle formulace dotazu předpokládám, že máte získanou dobu pojištění v rozsahu necelých 39 let, a proto Vám v nejdřívějším možném termínu nemůže být předčasný důchod přiznán.

Doba pojištění u řádného důchodu

Pro přiznání řádného starobního důchodu je nutné získat dobu pojištění alespoň v rozsahu 35 let. Minimální doba pojištění u předčasného důchodu se tedy neměnila a nezvyšovala se. Podmínky pro přiznání řádného starobního důchodu jsou tedy aktuálně jednodušeji splnitelné, než je tomu u předčasného důchodu. Odchod do předčasného důchodu je po legislativních změnách výrazně složitější.

Podmínky pro „normální“ důchod splníte

Vzhledem k tomu, že již nyní máte získanou dobu pojištění vyšší než 35 let, tak na řádný starobní důchod Vám při dosažení řádného důchodového věku vznikne nárok. V řádném důchodovém věku tedy nebudete bez finančních prostředků.

Přepočítání doby pojištění

Nevím, kde jste zjišťoval svoji dobu pojištění, rozhodně Vám však doporučuji ještě jednou si detailně zkontroloval skutečný průběh pojištění s evidovanou dobou pojištění v databázi České správy sociálního zabezpečení. Třeba po detailní kontrole zjistíte, že Vám nebylo nějaké období započteno, což následně doložíte a potřebnou minimální dobu pojištění splníte.

Evidence na úřadu práce

V dotazu neuvádíte, jestli jste již vyčerpal podporu v nezaměstnanosti či nikoliv. Občané starší 55 let mají nárok na podporu v nezaměstnanosti v rozsahu 11 měsíců, jestliže získali potřebnou minimální dobu pojištění pro přiznání podpory v nezaměstnanosti v rozsahu 12 kalendářních měsíců v posledních dvou letech. Doba pobírání podpory v nezaměstnanosti se navíc započítává do doby pojištění pro důchodové účely jako náhradní doba pojištění.

Vyčerpání podpory v nezaměstnanosti

Pokud je Vaše doba pojištění skutečně nižší než 40 let a již jste vyčerpal podporu v nezaměstnanosti, potom nemůžete odejít do předčasného důchodu a jste bez finančních prostředků. V takovém případě by bylo samozřejmě ideální najít si co nejdříve nové zaměstnání. Ve složitých životních situacích je výhodnější dočasně přijmout i hůře placené zaměstnání. Přestože situace lidí v předdůchodovém věku na trhu práce je složitá, tak je vhodné dané těžké období řešit aktivně a případně se poohlížet po zaměstnání v jiných městech v dojezdové vzdálenosti.

Sociální dávky v předdůchodovém věku

Nárok na sociální dávky mají při splnění zákonných podmínek i lidé v předdůchodovém věku, např. na příspěvek na bydlení. Nevím, jaká je Vaše skutečná příjmová situace, přesto Vám doporučuji si požádat o sociální dávky na místně příslušném úřadu práce. Podání žádosti je bez poplatků.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí