Poradna: Platím paušální daň, jak to bude s důchodem?

štítky Penze Poradna čtení na 3 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Rudolf: Třetím rokem si platím paušální daň. Za šest roků budu odcházet do důchodu, tak by mě zajímalo, jak to mám s důchodem, když jsem v nejnižším paušálním režimu?

Osoby samostatně výdělečně činné si mohou plnit své daňové povinnosti dobrovolným vstupem do daňového paušálního režimu, který je legislativou zaveden teprve od roku 2021. Při dobrovolném vstupu do měsíčního paušálního režimu se jednou daňovou platbou platí daň z příjmu, sociální pojištění i zdravotní pojištění.

Paušální daň v roce 2024

V nejnižším prvním stupni paušální daně, který dle dotazu platíte, se v letošním roce měsíčně platí 7498 Kč, z toho 4430 Kč na sociálním pojištění. Měsíční platbou paušální daně jste tedy pojištěn pro důchodové účely – pro výpočet starobního důchodu i případného invalidního důchodu.

Platba sociálního pojištění

Minimální měsíční platba na sociálním pojištění pro OSVČ, které dobrovolně nevstoupily do daňového paušálního režimu, je v letošním roce 3852 Kč. Účastí v dobrovolném paušálním režimu jste tedy na tom s ohledem na výpočet státních důchodů lépe než OSVČ platící minimální sociální pojištění. Měsíční platba na sociálním pojištění je vyšší 1,15krát než minimální platba.

Práce za minimální mzdu je pro důchod výhodnější

OSVČ v prvním pásmu paušálního režimu musí počítat s tím, že jsou na tom pro důchodové účely hůře než zaměstnanci pracující za minimální mzdu. V roce 2024 odpovídá měsíční platba na sociálním pojištění ve výši 4430 Kč měsíční mzdě ve výši 15172 Kč. Minimální mzda v letošním roce při práci na plný úvazek je 18900 Kč.

Hodnotí se celý průběh pojištění

Měsíční částka starobního důchodu závisí na celém průběhu pojištění, který ve Vašem případě neznám. Vždyť do výpočtu důchodu bude i Vám vstupovat doba studia, neboť studium před rokem 2010 se hodnotí v zákonném rozsahu jako náhradní doba pojištění. V dotazu neuvádíte, jak dlouho podnikáte a jaké částky jste platil na sociálním pojištění v minulosti a jaké jste měl případně příjmy, když jste byl zaměstnancem. Samotné období v prvním paušálním režimu je pro Vás s ohledem na budoucí výpočet důchodu výhodnější než platba minimálního sociálního pojištění, ale pořád jste na tom hůře než zaměstnanci pracující za minimální mzdu.

Výpočty důchodu v roce 2024

Do důchodu budete odcházet až za šest let, pro orientační představu Vám však doporučuji si provést výpočty starobního důchodu alespoň dle stávající legislativy. Níže Vám zasílám odkaz na naše důchodové kalkulačky platné pro letošní rok:

TIP: Kalkulačka starobního důchodu v roce 2024

TIP: Kalkulačka starobního důchodu pro OSVČ v roce 2024

TIP: Kalkulačka předčasného důchodu v roce 2024

TIP: Kalkulačka důchodové průměrné mzdy v roce 2024

OSVČ mají podprůměrné důchody

V naprosté většině případů mají OSVČ podprůměrné důchody, neboť rozhodující částkou pro důchodové účely není roční příjem ani roční hrubý zisk, ale vyměřovací základ, tedy částka, ze které je sociální pojištění vypočteno. Dopady období v daňovém paušálním režimu jsme si shrnuli výše.

Výpočtová formule za šest let

Důchodová legislativa prochází významnými změnami a další se dají vzhledem k demografickému a ekonomickému vývoji očekávat. Nyní v srpnu Vám tedy nejsem schopen říci, jak přesně se Vám bude vypočítávat důchod za šest let. Za období výkonu samostatné výdělečně činnosti však počítejte s nízkými rozhodnými příjmy a pravděpodobně nižší státním důchodem než si aktuálně připouštíte.

Intenzivnější vlastní spoření a investování

Nevím, jaké částky si spoříte či investujete na důchod. Vzhledem k tomu, že OSVČ mají v průměru výrazně nižší důchody než zaměstnanci, tak Vám doporučuji si před dosažením řádného důchodového věku ještě zvýšit vlastní finanční zabezpečení na důchod.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí