ČNB znovu snížila své sazby, tentokrát však snížení bylo menší

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

I na dalším zasedání ČNB pokračovala v uvolňování měnové politiky. Tentokrát se však rada rozhodla snížit sazby poprvé pouze o 25 bazických bodů a ne o 50, jak bylo doposud zvykem. Jedná se o opatrnější gesto. Problém ČNB nespočívá ani tak v tom, že by hrozil návrat inflace, ale v tom, že snižuje své sazby rychleji než ostatní světové centrální banky. Z tohoto pohledu ČNB není jestřábí.

Opatrný Michl

Na tiskové konferenci guvernér ČNB Aleš Michl prohlásil, že považuje současné nastavení měnové politiky za dostatečně přísné. Na tiskové konferenci byl také představen makroekonomický výhled do konce roku. ČNB snížila výhled na růst českého HDP, které by mělo růst o 1,2 % oproti dříve uváděným 1,4 %. Tento přírůstek HDP je velmi malý a sám o sobě nezaručuje vytváření nových pracovních míst. To však nemusí až tak trápit ČNB, protože český pracovní trh zůstává nadále napjatý. V roce 2025 by se měla česká ekonomika znovu vrátit k silnému růstu 2,8 %.

Jak se promítne zpoždění digitalizace stavebního řízení?

Otázkou je, zda ČNB již ve výhledu zohlednila možný propad českého HDP kvůli problémům s digitalizací českého stavebního řízení. Podle ekonoma Petra Bartoně každý den nefunkčního systému připravuje českou ekonomiku o 770 milionů korun. Mnoho velkých investic a stavebních projektů se dostává do skluzu. Pokud systém nebude funkční na začátku září, hrozí, že růst české ekonomiky v roce 2024 bude nulový.

Co když udeří světová recese?

Akciové trhy se v pátek 2. srpna znovu výrazně propadly. Z velké části za propad mohly údaje z amerického trhu práce, který již nyní vykazuje velké známky ochlazení. Silný růst nezaměstnanosti by nebyl dobrou známkou pro americkou ekonomiku. V kombinaci se stále vysokými úrokovými sazbami by se americká ekonomika mohla velmi rychle ocitnout na pokraji recese. V případě, že by se tato obava potvrdila, je otázkou, zda výhled ČNB není až příliš optimistický.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí