Čeká nás splasknutí bubliny umělé inteligence?

štítek Investice přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Fenomén umělé inteligence je hlavní příčinou, proč technologické trhy v zámoří rostly navzdory přísné monetární politice a celkovému napětí ve světě. Umělá inteligence měla přinést další výrazný růst HDP do ekonomik západního světa, které se dlouhodobě potýkají se stagnací nebo malým růstem. Přinese umělá inteligence skutečně silnou ekonomickou konjunkturu?

Skeptici vůči umělé inteligenci

Známá americká investiční banka Goldman Sachs realizovala na toto téma velmi zajímavý podcast. Allison Nathan si pozvala do podcastu Goldman Sachs Exchanges dva skeptiky ohledně vývoje umělé inteligence. Prvním pozvaným byl profesor z MIT, Daron Acemoglu. Druhým účastníkem byl Jim Covello z Goldman Sachs. Oba se shodují v tom, že máme velká očekávání od celého sektoru umělé inteligence. V dohledné době přijde celkové vystřízlivění, které se projeví poklesem ceny akcií firem z tohoto sektoru. Jaké jsou důvody, které je vedou k tomuto radikálnímu postoji?

Proč má bublina umělé inteligence splasknout?

Důvodů zaznělo v pořadu opravdu hodně. Jedním z mnoha důvodů jsou velká očekávání od umělé inteligence. Před rokem se běžně uvažovalo o tom, že umělá inteligence by mohla sama o sobě generovat 6% růst HDP. Profesor Daron Acemoglu není o tak velkém růstu přesvědčen. Podle jeho výpočtů by umělá inteligence měla přispět pouze jedním procentem.

Velká očekávání okolo umělé inteligence jsou dnes živena hardwarovým pokrokem. Symbolem tohoto pokroku je závratný růst tržeb společnosti Nvidia. Problém je však v tom, že můžeme velmi rychle zvyšovat výkonnost hardwaru, ale pokrok umělé inteligence bude mnohem pomalejší. Dvakrát rychlejší schopnost výpočtu automaticky neznamená dvakrát výkonnější umělou inteligenci. Rychlý rozvoj hardwaru může brzy ukázat limit v architektuře umělé inteligence. Společnosti se tak budou potýkat s problémem návratnosti investic do umělé inteligence. Ty jsou nyní obrovské, i když není vůbec jisté, že se nám podaří umělou inteligenci opravdu využít ve smysluplných ziskových projektech.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí