Hypotéka a daňový bonus

štítky Daně Hypoteční úvěry čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Někteří daňoví poplatníci neuplatňují odpočet úroků z hypotéky, neboť se mylně domnívají, že jim nemůže přinést žádnou daňovou úsporu, když na dani z příjmu nic neplatí a ještě dostávají daňový bonus. Jak to tedy je?

Zaměstnanci mohou uplatňovat daňové zvýhodnění na děti měsíčně při výpočtu čisté měsíční mzdy. OSVČ, které nejsou účastny v dobrovolném daňovém paušálu, uplatňují daňové zvýhodnění až za celý rok v daňovém přiznání.

Kdy vzniká nárok na daňový bonus?

V případě, že je daňové zvýhodnění na děti vyšší než vypočtená daň z příjmu, tak vzniká nárok na daňový bonus právě ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodněním a vypočtenou daní z příjmů. Maximální částka ročního daňového bonusu může být právě ve výši souhrnné částky daňového zvýhodnění na děti.

Roční daňový bonus může být vyšší než měsíční daňové bonusy

I při čerpání měsíčních daňových bonusů však přináší čerpání daňového odpočtu daňovou úsporu. Roční daňový bonus bude totiž vyšší, než je souhrnná částka měsíčních daňových bonusů.

Jak vysoké je daňové zvýhodnění na děti?

Měsíční částka daňového zvýhodnění na první dítě činí 1267 Kč, na druhé dítě 1860 Kč a na třetí a další dítě 2320 Kč. V případě, že je dítě držitelem průkazu ZTP/P, tak se uplatní daňové zvýhodnění ve dvojnásobné výši.

Praktický příklad

Paní Eva má hrubou mzdu ve výši 41000 Kč a uplatňuje daňové zvýhodnění na tři děti. Souhrnná částka daňového zvýhodnění činí 5447 Kč (1267 Kč + 1860 Kč + 2320 Kč).

Daň z příjmu po uplatnění slevy na poplatníka, na kterou mají nárok všichni daňoví poplatníci s podepsaným prohlášením k dani, je 3580 Kč (41000 Kč × 15 % – sleva na poplatníka ve výši 2570 Kč). Měsíční daňový bonus je tak 1867 Kč (5447 Kč – 3580 Kč), na dani z příjmu paní Eva nic nezaplatí a ještě dostane měsíční daňový bonus.

Paní Evě s manželem ještě dobíhá hypotéka. Za rok 2024 zaplatí na úrocích 60000 Kč. Paní Eva v ročním zúčtování daně uplatní tento odpočet a obdrží daňovou vratku v částce 9000 Kč. Právě o tuto částku bude vyšší roční daňový bonus než čerpané měsíční daňové bonusy během roku.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí