Černé předpovědi Jamieho Dimona

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

CEO největší americké banky JPMorgan není třeba dvakrát představovat. I přesto, že banka zažívá nejúspěšnější hospodářské výsledky za poslední dobu, její šéf Jamie Dimon patří k největším skeptikům ohledně vývoje americké ekonomiky. Jeho vystoupení na Global China Summitu v Šanghaji by tedy investorům nemělo uniknout. Jaký vývoj pro americkou ekonomiku Jamie Dimon předpovídá?

Fed doufá stále v měkké přistání

Představitelé amerického Fedu se stále shodují, že americké ekonomice se podaří měkké přistání. Měkké přistání znamená, že současnou restriktivní měnovou politiku americká ekonomika přežije bez recese. Poslední čísla amerického HDP za poslední kvartál stále živí naději, že se měkké přistání povede.

Podle úřadu pro ekonomické analýzy americké HDP dosahuje růstu 1,6 %. To je samo o sobě velmi slibné číslo, ale nesmíme zapomínat, že ve čtvrtém čtvrtletí 2023 byl americký růst na úrovni 3,4 %. Americká ekonomika tedy zpomaluje. Fed zastává názor, že toto zpomalení není tak silné, aby se muselo obávat tvrdého přistání.

Hypotéza tvrdého přistání není vyloučena

Jiný názor však má právě Jamie Dimon. Ten považuje tvrdé přistání stále za pravděpodobný scénář. Jeho hlavní argument je historický. Z historie americké ekonomiky totiž vyplývá, že prakticky až na dva speciální případy se zvyšování sazeb americkou centrální bankou projevilo ekonomickou recesí. Dimon tedy nevidí důvod, proč by to tentokrát mělo být jinak.

Dimon jde ve své pesimistické představě ještě dál. Americké ekonomice nehrozí jen recese, ale především stagflace. Současná měnová politika totiž způsobí zpomalení americké ekonomiky, aniž by výrazně klesla inflace. A to je právě definice stagflace, kdy ekonomika neroste, ale inflace zůstává vysoká.

Naděje na měkké přistání je především zásluhou toho, že americký spotřebitel má stále dostatečně velké finanční zásoby, aby mohl nadále konzumovat, i když ceny rostou. Úspory Američanů, které výrazně narostly v době covidu, se však znatelně ztenčují. Otázka americké domácí spotřeby bude klíčová. Pokud v následujících měsících spotřeba klesne, měkké přistání se nepovede.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí