Investoři a platba zdravotního pojištění

štítky Investice Penze Pojištění čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Platba zdravotního pojištění je povinná, nevyhnout se jí ani investoři pouze s pasivními příjmy z kapitálového majetku nebo z nájmu. V jaké částce se v takových případech platí zdravotní pojištění? Jak je to s platbou důchodového pojištění?

S ohledem na řešení vlastního pojistného vztahu je pro investora ideální, když má současně příjem ze závislé činnosti (dle § 6 zákona o dani z příjmu) nebo ze samostatné výdělečné činnosti (dle § 7 zákona o dani z příjmu). Z aktivních příjmů se odvádí sociální i zdravotní pojištění.

Pasivními příjmy není vyřešen pojistný vztah

Z pasivních příjmů se sociální ani zdravotní pojištění neplatí. Zdanění u příjmů z kapitálového majetku (dle § 8 zákona o dani z příjmu) a z nájmu (dle § 9 zákona o dani z příjmu) je nižší, což je velká výhoda. Na druhou stranu není vyřešen pojistný vztah.

Kdy jsou investoři OBZP?

Investoři pouze s pasivními příjmy z kapitálového majetku nebo z nájmu jsou pro účely placení zdravotního pojištění osobou bez zdanitelných příjmů. Výjimkou jsou investoři, kteří jsou současně státními pojištěnci (např. penzisté, příjemci rodičovského příspěvku, studenti).

Jak vysoká je měsíční platba zdravotního pojištění?

Všechny osoby bez zdanitelných příjmů si musí plnit své oznamovací povinnosti u své zdravotní pojišťovny a platit si zdravotní pojištění jako samoplátci. Za každý celý kalendářní měsíc evidence jako OBZP se v roce 2024 platí zdravotní pojištění ve výši 2552 Kč. Platbu je nutné zaslat zdravotní pojišťovně do 8. dne následujícího měsíce.

Pozor na splnění důchodových podmínek

Získaná doba pojištění hraje v důchodové legislativě velmi výraznou roli. Bez získání minimální doby pojištění alespoň v rozsahu 35 let nemůže být starobní důchod vůbec přiznán. Následně každý ukončených rok pojištění významně ovlivňuje přiznanou částku měsíčního důchodu. Investoři mající pouze pasivní příjmy mohou mít v budoucnu důchodový problém, při delším období je tak vhodná účast na dobrovolném důchodovém pojištění, přihláška se podává na ČSSZ. Minimální měsíční platba na dobrovolném důchodovém pojištění činí v roce 2024 částku 3078 Kč.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí