Tiché společenství

štítek Studium čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Ať už delší dobu fungující, či právě založený podnik, každý z nich se může dostat do situace, kdy bude potřebovat získat určité množství finančních prostředků pro svoji činnost. Obyčejně tuto situaci řeší podniky vznikem úvěru u některé z bank. Může se však stát, že banka úvěr neschválí. I v této situaci mají podniky ještě jiné možnosti, jak si potřebné finance zajistit. Jednou z těchto možností je i tiché společenství.

Tiché společenství je klasickým externím druhem financování podniku. Tichý společník je osobou, která se rozhodne investovat prostředky na základě písemně sepsané obchodní smlouvy o tichém společenství tím, že tyto prostředky dá podniku k dispozici. Vkladem do podniku může být jak peněžitá částka, tak věc, právo nebo jiná majetková hodnota, kterou lze využít při podnikání. Tichý společník obvykle zůstává v anonymitě vůči třetím osobám. Na rozdíl od akcionářů podniku nemá právo účastnit se vedení podniku, na druhou stranu však může podnikatele v jeho činnosti kontrolovat, smí nahlížet do obchodních dokladů a účetních záznamů, pokud se týkají podnikání, na kterém má účast.

Tichý společník je také oprávněn požadovat stejnopis účetní závěrky. Účetní závěrka je pro tichého společníka velmi důležitá. Na jejím základě se určuje jeho podíl na zisku, na který mu vzniká nárok do 30 dnů po jejím vyhotovení. Podíl ze zisku může být stanoven v jednotné výši po celou dobu trvání tichého společenství nebo se může pro každý rok lišit. Není možné jako podíl na zisku vyplácet určitou minimální částku s případným bonusem, podíl společníka musí být skutečně vždy podíl. Nárok na tento podíl ze zisku ale vzniká pouze v případě, že podnik skutečně zisku dosahuje.

Může se stát, že podnik bude hospodařit se ztrátou. Je tak důležité si uvědomit, že ve stejném rozsahu jako se tichý společník podílí na zisku, se musí podílet i na případné ztrátě. O případný podíl na ztrátě se mu pak zkracuje jeho vklad. Jakmile se podnik opět dostane do zisku, navyšuje se snížený vklad tichého společníka až do jeho původní výše. Teprve poté, co vklad dosáhne své původní výše, je možné opět vyplácet podíl na zisku. Příjem tichého společníka se pro daňové účely považuje za příjem z kapitálového majetku.

Podnikem vyplacené podíly na zisku nepatří mezi daňově uznatelné náklady na dosažení, zajištění a udržení příjmů. Tichý společník nemá žádné závazky z podnikání vůči třetím osobám. To by se mohlo stát pouze v případě, kdy by jeho jméno bylo obsaženo v podniku podnikatele. To se ale ve skutečnosti nestává a jméno tichého společníka zůstává třetím osobám utajeno. V opačném případě by tichý společník vystupoval spíše jako společník společnosti a mohl se tak účastnit i jejího řízení. Tiché společenství může být uzavřenou jak na dobu určitou, tak na dobu neurčitou. Podnikatel je povinen vrátit tichému společníkovi jeho vklad zvýšený nebo snížený o jeho podíl na výsledku podnikání podniku. Pokud by byl podnikatel natolik neúspěšný ve své činnosti, že by podíl tichého společníka na ztrátě dosáhl až na výši jeho vkladu, tiché společenství zaniká.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí