Poradna: Dálkově jsem studovala při práci, jak moc mi to zvýší důchod?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Andrea: Maturitu jsem si dodělala při práci ve třiceti letech, pořád jsem u studia pracovala. Pracovat až do důchodového věku asi nezvládnu, uvažuji o předčasném důchodu. Bude nějak zvýhodněno při výpočtu důchodu, že jsem současně pracovala a studovala? Budu mít více odpracovaných let nebo výhodnější výpočet předčasného důchodu?

Měsíční částka řádného starobního důchodu i předčasného důchodu závisí mimo dosahovaných rozhodných příjmů i na získané době pojištění v celých ukončených letech. Do doby pojištění se započítávají nejenom odpracované roky, ale i náhradní doby pojištění. Žádný měsíc během doby pojištění nemůže být hodnocen jako dva měsíce, a to ani v případě práce pro dva zaměstnavatele současně. Za dobu zaměstnání a studia současně se Vám tedy započítá doba pojištění klasicky z důvodu výkonu zaměstnání. Dálkové studium během zaměstnání Vám dobu pojištění nijak nezvýší a z důvodu dálkového studia nebudete mít výhodnější výpočet starobního důchodu.

Studium jako náhradní doba pojištění

Na doplnění uvádím, že doba studia jako náhradní doba pojištění se během let hodnotila odlišně. Od roku 2010 již není studium dokonce vůbec náhradní dobou pojištění. Zjednodušeně můžeme říci, že před rokem 2009 se doba studia na střední (vyšší odborné) nebo vysoké škole započítávala po dobu prvních šesti let po 18. roce věku. Při splnění zákonných podmínek se jako náhradní doba pojištění hodnotila i doba „dálkového“ studia, při současném zaměstnání však nikoliv. Hodnocení doby zaměstnání pro důchodové účely je výhodnější než hodnocení formou náhradní doby studia, které se v těchto případech započítávalo z 80 %.

TIP: Kalkulačka starobního důchodu

Žádný vliv na krácení u předčasného důchodu

Krácení u předčasného důchodu závisí výlučně na termínu odchodu do předčasného důchodu, když se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti. Žádné okolnosti během průběhu pojištění nemohou krácení za předčasnost snížit. Z důvodu studia při zaměstnání tedy nebudete mít žádný výhodnější výpočet předčasného důchodu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí