Poradna: Mám si nechat zvýšit hrubou mzdu nebo příspěvek na smlouvu?

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Roman: Zaměstnavatel mi řekl, že může zvýšit mzdové náklady o 3000 Kč. Když mi to dá na doplňkové penzijní spoření, tak mi bude zasílat celou částku, ale hrubou mzdu by mi zvýšil jenom o 2300 Kč. Tomu nerozumím. Můžete mi to vysvětlit a popsat obě varianty?

Do ročního limitu jsou příspěvky zaměstnavatele na státem podporované smlouvy zaměstnance, mezi které patří právě i smlouva o doplňkovém penzijním spoření, osvobozené od daně z příjmu fyzických osob, sociálního pojištění a zdravotního pojištění. Za rok 2023 je limitem částka 50000 Kč.

Pravděpodobně Vám zaměstnavatel do limitu zatím nepřispívá, proto z měsíčního příspěvku 3000 Kč by neplatil nic navíc a tuto celou částku byste mohl obdržet na smlouvu. Ze zvýšené hrubé mzdy odvádí zaměstnavatel i sociální a zdravotní pojištění, v souhrnu 33,8 %. Proto při zvýšení hrubé mzdy o 2300 Kč stoupnou mzdové náklady zaměstnavatele o 3078 Kč. Mzdové náklady jsou při těchto dvou variantách z pohledu zaměstnavatele podobné.

Vyšší příspěvek zaměstnavatele

Z daňového hlediska je samozřejmě pro Vás lepší, když by Vám zaměstnavatel zvýšil příspěvek na smlouvu. Na smlouvu byste obdržel celou částku 3000 Kč a z příspěvku byste neplatil žádné daně ani Vy jako zaměstnanec. Na druhou stranu je však nutné počítat s tím, že peníze jsou na smlouvě dlouhodobě vázané.

Vyšší hrubá mzda

V případě zvýšení hrubé mzdy byste měl ihned vyšší čistý disponibilní příjem, se kterým byste mohl nakládat podle svých představ. Tento příjem by byl však značně nižší, neboť z částky 2300 Kč byste ještě musel zaplatil daň z příjmu (15 %), sociální pojištění (6,5 %) a zdravotní pojištění (4,5 %). Pokud počítáme, že sleva na poplatníka je v plném rozsahu využita pro předchozí příjem, tak byste si v čistém polepšil o 1702 Kč. Jestliže nepotřebujete urgentně zvýšit aktuální příjem, tak je vhodnější si nechat zasílat vyšší příspěvek na smlouvu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí