Poradna: Kdy mám jít do důchodu?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Václav: Narodil jsem se v roce 1962 a starobní důchod mám 19. 11. 2026. Mám naspořeno i na doplňkovém penzijním spoření. Mám již určité zdravotní potíže, které mi nedovolí pracovat do nástupu do starobního důchodu. Jaká forma odchodu do důchodu je pro mě nyní nejlepší? Předčasný důchod s výplatou nebo s odloženou výplatou? Mám zvolit předdůchod?

V případě, že již ze zdravotních důvodů nemůžete pracovat, potom je pro Vás řešením čerpání předčasného důchodu s výplatou.

Zpřísnění předčasného důchodu po změnách

Zákonné změny v legislativním procesu, které mají být v účinnosti od září (pokud nedojde během legislativního procesu k posunutí účinnosti), počítají se zpřísněním předčasných důchodů. Tyto změny mimo jiné počítají se zvýšení krácení za předčasnost u předčasných důchodů, možnosti odchodu do předčasného důchodu nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku nebo s omezením valorizace předčasného důchodu do dosažení řádného důchodového věku.

Přiznání předčasného důchodu s výplatou před účinností změn

Z výše uvedených důvodů, pokud již nechcete pracovat, je vhodné si o předčasný důchod požádat a mít datum přiznání předčasného důchodu s výplatou ještě před účinností legislativních změn.

Kdo volí předčasný důchod s odloženou výplatou?

Předčasný důchod s odloženou výplatou přichází do úvahy, pokud byste ještě pracoval a z příjmu odváděl sociální pojištění. V dotazu však uvádíte, že již pracovat nemůžete, proto pro Vás přichází do úvahy předčasný důchod s výplatou ještě před účinností legislativních změn.

Čerpání peněz z doplňkového penzijního spoření

Peníze z doplňkového penzijního spoření můžete čerpat libovolně, jedná se o Vaše úspory, které nejsou nijak navázány na státní důchod. V praxi to znamená, že případně můžete současně pobírat předdůchod i předčasný důchod.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí