Poradna: Starosta v předdůchodovém věku

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jaromír: Jsem starostou na malé obci s necelými 400 obyvateli, přičemž mi funkční období končí v roce 2026. Potom již nechci pokračovat. Důchodový věk mám v říjnu 2024. Co je pro mě nejvýhodnější s ohledem na důchod, vzhledem k tomu, co se děje?

V případě, že jste uvolněným starostou, tak nemůžete odejít do předčasného důchodu s výplatou, neboť předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. V praxi tedy nelze být uvolněným starostou a k tomu pobírat na účet předčasný důchod.

Výpočet starobního důchodu v roce 2024

Výpočet starobního důchodu v roce 2024 nelze v tuto chvíli provést, protože nejsou známé potřebné parametry (k dispozici budou pravděpodobně na podzim). Vzhledem k tomu, že budete vykonávat svoji činnost do dalších voleb, tak zpřísnění podmínek pro předčasný důchod (vyšší krácení za předčasnost a omezení valorizace do dosažení řádného důchodového věku…) se Vás přímo pravděpodobně nedotkne, protože budete volit mezi žádostí o předčasný důchod bez výplaty do účinnosti změn nebo odchodem do řádného starobního důchodu.

Možnost zafixování výpočtu roku 2023

V případě, že před plánovanou účinností legislativních změn (pravděpodobně od září, záleží na průběhu legislativního procesu) odejdete do předčasného důchodu bez výplaty, potom si "zafixujete" výpočet dle aktuální legislativy a následnou výdělečnou činností až do dosažení řádného důchodového věku byste na tom byl, zjednodušeně řečeno, jako byste odešel do řádného důchodu, ale s tím, že se použije výpočtová formule letošního roku. Při takovém výpočtu by Vám byla zohledněna i mimořádná valorizace z letošního roku.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí