Otcové a sleva na manželku

štítek Daně přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

V případě, že má manželka vlastní rozhodné příjmy do limitu, potom si lze roční daň z příjmu snížit o slevu na manželku. Zpřísněné daňové změny ohledně slevy na manželku mají platit až od příštího roku.

Sleva na manželku sníží roční daň z příjmu za rok 2023 v případě, že vlastní rozhodné příjmy manželky jsou do 68 tisíc Kč. Roční daňová sleva činí 24840 Kč. Pokud je manželka držitelkou průkazu ZTP/P, potom se uplatní daňová sleva ve dvojnásobné výši. Daňová sleva na manželku se uplatní v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání. Tuto daňovou slevu nelze uplatňovat, na rozdíl od slevy na poplatníka nebo daňového zvýhodnění na děti, již v průběhu roku.

Kdy se nejčastěji uplatňuje sleva na manželku?

Sleva na manžela náleží za stejných podmínek jako sleva na manželku. Vzhledem k tomu, že týdenní téma se věnuje dávkám a výhodám, které mohou čerpat otcové, tak budeme v textu dále hovořit pouze o daňové slevě na manželku. Vzhledem k tomu, že se do vlastního rozhodného příjmu manželky nezapočítává rodičovský příspěvek, tak se v praxi nejčastěji pobírá sleva na manželku, která se stará o malé dítě a čerpá pouze rodičovský příspěvek.

Daňový přeplatek

Zaměstnanci, kteří uplatní v ročním zúčtování daně slevu na manželku, obdrží po provedeném ročním zúčtování daně daňový přeplatek, neboť jejich roční daňová povinnost bude nižší než zaplacené zálohy během roku. O daňový přeplatek pak budou mít vyšší čistou mzdu po provedeném ročním zúčtování daně. Daňový přeplatek mohou obdržet i zaměstnanci, kteří během roku nezaplatili nic na dani z příjmu a čerpali daňový bonus. V případě, že nevyčerpali maximální možný daňový bonus, na který mají nárok, tak je roční daňový bonus vyšší než obdržené měsíční daňové bonusy a rozdíl je následně rovněž daňovým přeplatkem.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí