Daňové zvýhodnění čerpá jenom jeden rodič

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Vždy jeden z rodičů si může snížit vypočtenou daň z příjmu o daňové zvýhodnění na děti. V případě, že je matka dítěte na rodičovské dovolené, tak uplatní daňové zvýhodnění otec.

Zaměstnanci uplatňují daňové zvýhodnění měsíčně. Na první dítě činí měsíční částka daňového zvýhodnění 1267 Kč, na druhé dítě 1860 Kč a na třetí dítě 2320 Kč. V případě, že je dítě držitelem průkazu ZTP/P, tak náleží daňové zvýhodnění ve dvojnásobné výši. Částka daňového zvýhodnění je stejně vysoká, ať už tuto daňovou úlevu čerpá matka nebo otec.

Nárok na daňový bonus

Daňové zvýhodnění snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu a když je daňové zvýhodnění na děti vyšší než vypočtená daň z příjmu, potom náleží daňový bonus ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodněním a vyčíslenou daní z příjmu. Na výpočet sociálního pojištění a zdravotního pojištění nemá částka daňového zvýhodnění vliv.

Praktický příklad

Pan David má hrubou mzdou 34700 Kč a uplatňuje při výpočtu čisté mzdy daňové zvýhodnění na tři děti. Souhrnná částka daňového zvýhodnění je 5447 Kč (1267 Kč + 1860 Kč + 2320 Kč). Vypočtená daň z příjmu je 6195 Kč (34700 Kč × 15 %), po uplatnění slevy na poplatníka 3625 Kč (6195 Kč – 2570 Kč). Na slevu na poplatníka má nárok každý zaměstnanec s podepsaným prohlášením k dani. Pan David má nárok na daňový bonus v částce 1822 Kč (5447 Kč – 3625 Kč). Pan David tedy nezaplatí nic na dani z příjmu a ještě má o částku daňového bonusu vyšší čistou mzdu.

OSVČ a daňové přiznání

Osoby samostatně výdělečně činné uplatňují daňové zvýhodnění až za celý rok v daňovém přiznání. V daňovém přiznání se přitom uplatní částka daňového zvýhodnění za celý rok, tedy za všechny měsíce, kdy jsou splněny zákonné podmínky.

Petr Gola

Další články k tématu Dávky pro tatínky

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí