Poradna: Předčasný důchod a nezapočítání valorizace

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Lenka: Do předčasného důchodu mohu odejít až v listopadu letošního roku, tedy tři roky před dosažením důchodového věku (vychovala jsem tři děti). Předčasné důchody mají být přísnější. Měla bych nárok na valorizaci? Bohužel déle asi pracovat nebudu moci.

Legislativní změny počítají s možností odchodu do předčasného důchodu nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku. Účinnost těchto změn má být od podzimu, pravděpodobně od září, záleží na legislativním procesu. Současně se má zvýšit krácení za předčasnost a omezit valorizace až do dosažení řádného důchodového věku. Předčasní důchodci by dle změn neměli mít nárok na zvýšení procentní výměry důchodu, ale pouze na zvýšení základní výměry důchodu, a to až do dosažení řádného důchodového věku.

Zhoršené podmínky u předčasného důchodu

Předčasný důchod po navrhovaných legislativních změnách bude citelně méně výhodný než je tomu v současnosti. Někteří občané však budou muset z různých důvodů odejít do předčasného důchodu i za těchto zhoršených podmínek. Pravděpodobně je to i Váš případ. Pokud skutečně nemůžete odejít do předčasného důchodu před plánovanou účinností legislativních změn, potom je potřeba počítat při odchodu do předčasného důchodu s těmito zhoršenými podmínkami.

Omezení výdělečné činnosti

Na doplnění uvádím, že v případě odchodu do předčasného důchodu je potřeba počítat s omezením možné výdělečné činnosti. Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí