Jak je to s ochrannými lhůtami při podání výpovědi?

štítky Právo Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Nárok na nemocenské dávky vzniká i po skončení zaměstnání, jestliže dojde k nástupu na tyto nemocenské dávky v zákonné ochranné lhůtě. Co když však zaměstnanec podá výpověď sám a onemocní?

Legislativou je stanovena např. 7denní ochranná lhůta pro čerpání nemocenské nebo 180denní lhůta pro nástup na mateřskou po skončení zaměstnání zakládajícího účast na nemocenském pojištění. Pro účely této ochranné lhůty však není směrodatné, zdali byl pracovní poměr ukončen výpovědí podanou zaměstnavatelem, výpovědí podanou zaměstnancem nebo vzájemnou dohodou. I zaměstnanci, kteří sami podají výpověď, mají tedy v zákonné lhůtě nárok na tyto dávky.

Praktický příklad

Paní Kristýna podala v práci výpověď, protože ji vykonávaná práce již velmi zmáhala. Pátý den po skončení zaměstnání onemocněla. Paní Kristýna má nárok na nemocenskou, ale až od 15. kalendářního dne pracovní neschopnosti. V prvních dvou týdnech nemoci náleží náhrada mzdy, kterou však vyplácí zaměstnavatel. Nárok na náhradu mzdy je přitom pouze za dobu trvání pracovního poměru. Na náhradu mzdy paní Kristýna mít nárok nebude, ale na nemocenskou již ano. Nemocenská se přitom paní Kristýně vypočítá stejným způsobem jako ostatním zaměstnancům.

Praktický příklad

Paní Lenka dala v zaměstnání výpověď a na mateřskou nastoupí 169 dní po skončení tohoto zaměstnání. Vzhledem k tomu, že paní Lenka získala dobu pojištění alespoň v rozsahu 270 dní v předchozích dvou letech, tak bude mít nárok na mateřskou, která se pobírá 28 týdnů. Výše mateřské bude odpovídat předchozímu rozhodnému příjmu a skutečnost, že sama podala výpověď výši mateřské nijak neovlivní.

Petr Gola

Další články k tématu Výpověď zaměstnance

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí