Poradna: Ochranný výpočet při výpočtu starobního důchodu z invalidního důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Oldřich: Pobírám invalidní důchod a v květnu odejdu do starobního důchodu, v prosinci jsem si ještě požádal o předčasný důchod bez výplaty. V omezeném rozsahu stále pracuji. Mám obavy, že z důvodu nízkého příjmu v invalidním důchodu budu mít starobní důchod ve stejné výši jako invalidní důchod. Jak se to v takových případech počítá?

Invalidní důchodci si odchodem do starobního důchodu nemohou finančně pohoršit. Jestliže vyjde starobní důchod nižší než invalidní důchod, tak se stále pobírá invalidní důchod ve stejné výši, který by se následně v 65 letech přeměnil na starobní důchod pořád ve stejné výši.

Výpočtový základ nemůže být nižší

Při výpočtu starobního důchodu z invalidního důchodu platí "ochranný výpočet" stanovený v § 19 zákona o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb., což zjednodušeně řečeno znamená, že se při výpočtu starobního důchodu nesmí použít nižší výpočtový základ (po zohlednění o příslušný koeficient zohledňující inflaci) než byl použít při výpočtu původního invalidního důchodu. Výpočtový základ se vypočítává z průměrné hrubé měsíční mzdy za odpracované roky.

Výhodnost zaměstnání

S ohledem na Váš výpočet starobního důchodu je tedy velmi dobře, že jste pracoval a z příjmu odváděl sociální pojištění. Takové období se Vám totiž pro důchodové účely započítává do doby pojištění. Jako náhradní doba pojištění se započítává pouze doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně. Prací jste si tedy zvýšil dobu pojištění a výpočtový základ jste si nesnížil, přestože jste měl značně nižší příjem v současné hodnotě než v minulosti.

Výhodnější výpočet důchodu v roce 2022

Rozhodně je s ohledem na výpočet starobního důchodu dobře, že jste si včasnou žádostí o předčasný důchod bez výplaty zajistil výhodnější výpočet starobního důchodu z roku 2022. Při výpočtu starobního důchodu v roce 2023 totiž nejsou zohledněny dvě mimořádné valorizace, které proběhly v roce 2022.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí