Poradna: Invalidní důchod III. stupně a náhradní doba pojištění

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Zuzana: Několik let pobírám invalidní důchod třetího stupně a nyní se chystám do starobního důchodu. Při předběžném propočtu částky důchodu mi bylo sděleno, že invalidní důchod se mi bude počítat z 80 %. Jak to prosím je?

Měsíční částka starobního důchodu závisí na výši rozhodných příjmů a získané době pojištění. Do doby pojištění ovlivňující výši státního důchodu se přitom započítávají nejenom roky, kdy je z příjmu odváděno sociální pojištění, ale i tzv. náhradní doby pojištění. Mezi náhradní doby pojištění přitom patří i doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně, jak vyplývá ze zákona o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb. § 5, odstavce 2, písmene e).

Nižší zápočet

Dle § 34, odstavce 1) výše uvedeného zákona se však pro výpočet starobního důchodu většina náhradních dob pojištění započítává z 80 %, což je i doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně.

Doba pobírání invalidního důchodu prvního a druhého stupně se jako náhradní doba pojištění vůbec nehodnotí a pro příjemce invalidního důchodu prvního a druhého stupně je s ohledem na budoucí výpočet starobního důchodu vhodné mít příjem, ze kterého se odvádí sociální pojištění.

Nelze si finančně pohoršit

Na doplnění uvádím, že odchodem do starobního důchodu si nemůžete finančně pohoršit. V případě, že by byl starobní důchod nižší, tak se pobírá stále invalidní důchod, který by se následně v 65 letech „transformoval“ na starobní důchod ve stejné výši.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí