Kdy se neplatí z DPP a DPČ pojistné?

štítky Pojištění Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Výhodou práce na některou z pracovních dohod je nižší zdanění, pokud je hrubá odměna do limitu, neboť v takových případech se neplatí sociální a zdravotní pojištění.

Z dohody o provedení práce se neplatí sociální pojištění a zdravotní pojištění, jestliže je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně. Z dohody o pracovní činnosti se neplatí sociální a zdravotní pojištění, když je hrubá měsíční odměna 3499 Kč a méně. V případě, že je hrubá odměna do limitu, potom neplatí sociální a zdravotní pojištění ani zaměstnanec ani zaměstnavatel.

Hrubá odměna nad limit

Jestliže je hrubá odměna nad limit, potom již sociální a zdravotní pojištění odvádí zaměstnanec i zaměstnavatel. Sazba sociálního pojištění placeného zaměstnancem je 6,5 % a dalších 24,8 % na sociálním pojištění platí za zaměstnance zaměstnavatel. Sazba zdravotního pojištění placeného zaměstnancem je 4,5 % a dalších 9 % na zdravotním pojištění platí za zaměstnance zaměstnavatel.

Praktický příklad – více pracovních dohod

Studentka Jana pracuje současně pro zaměstnavatele A na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a pro zaměstnavatele B na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 9000 Kč a pro zaměstnavatele C na dohodu o pracovní činnosti s hrubou měsíční odměnou 3000 Kč. Ani z jedné dohody neplatí paní Jana sociální a zdravotní pojištění, limit se posuzuje u každého zaměstnavatele zvlášť.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí