Dohoda je ideální pro přivýdělek

štítky Právo Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Práce na některou z pracovních dohod je v některých případech atraktivní pro zaměstnavatele i pro zaměstnance. Zejména, když je hrubá odměna do limitu a dochází k úspoře na pojistném.

V praxi je práce na některou z pracovních dohod vhodná zejména pro přivýdělek. Ať už při zaměstnání, studiu nebo během penze. Pokud je hrubá odměna do limitu, potom dochází k daňové úspoře na pojistném, současně však není takovým zaměstnáním vyřešen pojistný vztah u zdravotní pojišťovny ani s ohledem na důchodové nároky. Z těchto důvodů je dobré mít práci na DPP nebo DPČ jako přivýdělek.

Praktický příklad

Penzistka Lucie pracuje na dohodu o provedení práce pro zaměstnavatele XY s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč. U zaměstnavatele má podepsáno prohlášení k dani a uplatňuje slevu na poplatníka. Čistá odměna na účet je tedy 10000 Kč, neboť daň z příjmu je nulová a pojistné se neplatí, neboť hrubá měsíční odměna není přes 10000 Kč. Pro paní Lucii je takový přivýdělek výhodný. Zdravotní pojištění za ní jako penzistku platí stát a důchod má již přiznaný.

Praktický příklad

Pan Šimon pracuje pro dva zaměstnavatele pouze na dohody o provedení práce s hrubou odměnou 10000 Kč. Ani jedna práce se mu tedy nehodnotí pro důchodové účely, protože z ní neodvádí sociální pojištění. Současně si musí pan Šimon sám platit zdravotní pojištění jako osoba bez zdanitelných příjmů ve výši 2187 Kč měsíčně, protože nesplňuje status zaměstnance, ani OSVČ ani státního pojištěnce. Pro pana Šimona je lepší pracovat alespoň na zkrácený úvazek.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí