Poradna: Mezera v zaměstnání a zdravotní pojištění

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Tereza: Koncem března mi skončí zaměstnání a jsem domluvena na nástupu do nového zaměstnání od května. Slyšela jsem, že si za duben budu muset platit zdravotní pojištění, jak to prosím je?

Každý občan je v registru své zdravotní pojišťovny každý měsíc veden v některé ze čtyř kategorií: zaměstnanec, osoba samostatně výdělečně činná, státní pojištěnec nebo osoba bez zdanitelných příjmů.

Měsíční částka OBZP

V měsíci dubnu nebudete, jak píšete, zaměstnankyní. Pokud nesplňujete některou ze zákonných podmínek pro zařazení do kategorie státních pojištěnců (např. pobírání důchodu, studium), potom budete v dubnu automaticky vedena jako osoba bez zdanitelných příjmů. V roce 2022 musí osoby bez zdanitelných příjmů platit své zdravotní pojišťovně 2187 Kč za každý měsíc (13,5 % z minimální mzdy 16200 Kč). Platba za příslušný měsíc je splatná do 8. dne následujícího měsíce.

Řešení = ÚP

Státními pojištěnci jsou i občané vedeni na úřadu práce. Řešením pro Vás, jak se vyhnout platbě zdravotního pojištění za měsíc duben, je registrace na ÚP. V takovém případě byste měla za tento měsíc i nárok na podporu v nezaměstnanosti. Jestliže se však z osobních důvodů nechcete na úřadu práce registrovat, potom si budete muset zdravotní pojištění za duben sama zaplatit jako samoplátce.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí