Práce na dohody a příspěvek zaměstnavatele

štítek Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Legislativou je doplňkové penzijní spoření nebo životní pojištění podporováno i daňovým osvobozením příspěvku zaměstnavatele na smlouvy do limitu. Jak je to při práci na některou z pracovních dohod?

Až do ročního limitu ve výši 50000 Kč jsou příspěvky zaměstnavatele zaměstnanci na smlouvu o penzijním připojištění, doplňkovém penzijním spoření nebo životním pojištění osvobozeny od daně z příjmu fyzických osob, sociálního pojištění a zdravotního pojištění. Osvobození se přitom vztahuje i pro příspěvky zaměstnavatele na finanční smlouvy zaměstnance pracujícího na některou z pracovních dohod.

Zvýšení hrubé mzdy nebo příspěvku na smlouvu

V případě, že zaměstnavatel zvýší zaměstnanci hrubou mzdu, tak platí ze zvýšení sociální pojištění a zdravotní pojištění a současně je sociální pojištění a zdravotní pojištění sraženo zaměstnanci, a ještě ze zvýšené hrubé mzdy platí daň z příjmu.

Příklad – Zvýšení hrubé mzdy o 1000 Kč

Zaměstnanci Pavlovi zvýšil zaměstnavatel hrubou mzdu o 1000 Kč, mzdové náklady však stouply zaměstnavateli o 1338 Kč, neboť zaměstnavatelé platí za zaměstnance 24,8 % na sociálním pojištění a 9 % na zdravotním pojištění z hrubé mzdy. Panu Pavlovi se zvýší čistá mzda jenom o 740 Kč, protože na zdravotním pojištění mu je sraženo 45 Kč, na sociálním pojištění 65 Kč a na dani z příjmu 150 Kč. Při výpočtu daně z příjmu počítáme, že všechny daňové slevy jsou v plném rozsahu vyčerpány již u hrubé mzdy před zvýšením.

V případě zvýšení příspěvku zaměstnavatele na smlouvu o doplňkovém penzijním spoření zaměstnanci Pavlovi o 1000 Kč by stouply náklady zaměstnavatele o 1000 Kč a částka na smlouvě by se zvýšila rovněž o 1000 Kč. Tato varianta je finančně výhodnější pro zaměstnavatele i pana Pavla.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí