Poradna: Zahájení podnikání v předčasném důchodu

štítky Penze Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Petr: Jsem už půl roku v předčasném důchodu. Odpočinul jsem si a chci mít opět vlastní příjem. Přemýšlím o podnikání. Vím, že v předčasném důchodu to je nějaké složité. Za jakých podmínek mohu podnikat?

Předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. Jakmile dosáhnete řádného důchodového věku, tak již můžete mít libovolné příjmy.

Limit pro neplacení sociálního pojištění

V případě výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti se sociální pojištění vůbec neplatí, když je hrubý zisk do limitu. Podnikání v předčasném důchodu se přitom považuje za výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Pro celý kalendářní rok 2024 je limitem pro neplacení sociálního pojištění z vedlejší samostatné výdělečné činnosti hrubý zisk do 105520 Kč.

Pozor na podnikání po část roku

OSVČ vykonávající vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, které však podnikají pouze po část roku, musí počítat s tím, že limit pro neplacení sociálního pojištění se poměrně snižuje v závislosti na počtu měsíců výkonu vedlejší samostatné výdělečné činnosti. Pokud tedy zahájíte samostatnou výdělečnou činnost až v průběhu roku, což vzhledem k formulaci dotazu předpokládám, potom pro Vás bude platit nižší limit, na to je potřeba pamatovat.

Limitem je hrubý zisk

Vzhledem k tomu, že limit pro neplacení sociálního pojištění je stanoven pro hrubý zisk, tak je možné mít vyšší příjmy z vedlejší samostatné výdělečné činnosti a přitom splnit podmínku neplacení sociálního pojištění.

Praktický příklad

Pan XY je v předčasném důchodu. Od července 2024 zahájí vedlejší samostatnou výdělečnou činnost. Podnikat tedy bude půl roku. Příjem v roce 2024 z vedlejší samostatné výdělečné činnosti bude mít 120000 Kč, výdaje uplatní 60% výdajovým paušálem. Hrubý zisk má tedy 48000 Kč (120000 Kč – (60 % ze 120000 Kč). Pan XY má hrubý zisk do limitu platícího pro podnikání po dobu šesti měsíců. Pan XY tak může současně pobírat předčasný důchod a příjem ze samostatné výdělečné činnosti.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí