Obnova sirotčího důchodu

štítky Penze Právo přečtete do minuty

foto: Dům financí

V praxi se přestává sirotčí důchod čerpat, jestliže před dosažením 26 let ukončí sirotek studium a začne pracovat. Za jakých podmínek je možné obnovit čerpání sirotčího důchodu?

Studenti pobírající sirotčí důchod musí pravidelně doručovat na místně příslušnou Okresní správu sociálního zabezpečení potvrzení o studiu. V případě, že přestane příjemce sirotčího důchodu splňovat zákonné podmínky pro nárok na sirotčí důchod, nejčastěji tedy statut studenta, potom se výplata sirotčího důchodu ukončí. I výplatu sirotčího důchodu je možné obnovit, jestliže se v budoucnu zákonné podmínky opět splní.

Související

Praktický příklad

Studentka VŠ Johana pobírá po tatínkovi sirotčí důchod. Studium na VŠ však ukončí a nastoupí do práce, výplata sirotčího důchodu je slečně Johaně pozastavena. Po roce však začne slečna Johana (23 let) opět studovat na vysoké škole. Splní tedy zákonnou podmínku pro výplatu sirotčího důchodu a o obnovenou výplatu si požádá na místně příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení. Z důvodu studia jí bude opět výplata sirotčího důchodu obnovena.

Věk dítěte nemá vliv na výši sirotčího důchodu

Při výpočtu sirotčího důchodu není rozhodující věk dítěte. Měsíční částka sirotčího důchodu závisí pouze na důchodu, který zemřelý rodič pobíral nebo na který by měl nárok. Vysokoškolák tedy nemá vyšší sirotčí důchod než středoškolák nebo dítě na základní škole. Rovněž na měsíční částku sirotčího důchodu nemá vliv, jak vysoký příjem má druhý z rodičů nebo v jakých majetkových poměrech dítě žije. Dva sourozenci rozdílného věku mají tedy po zemřelém rodiči stejně vysoký sirotčí důchod.

Petr Gola

Další články k tématu Sirotčí důchod

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí